Sazka míří do konkurzu, Hušák se nevzdává

Praha – Sazka půjde do konkurzu. Na dnešní schůzi ho prosadili největší věřitelé zadlužené loterijní společnosti společnosti KKCG podnikatele Karla Komárka a investiční skupina PPF. Vyhlášení konkurzu znamená, že představenstvo Sazky v čele s Alešem Hušákem ztrácí oprávnění nakládat s majetkem firmy a toto oprávnění přechází na insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. Sazka by ale podle zástupců věřitelů měla dál normálně fungovat. Dosavadní vedení Sazky se chce proti vyhlášení konkurzu odvolat.

Konkurz byl schválen téměř 78 procenty hlasů nezajištěných věřitelů a 100 procenty hlasů zajištěných věřitelů. Zajištěným věřitelem je přitom jen Then Bank of New York Mellon.

„Naším cílem bylo pokusit se o reorganizaci. Situace ale dospěla tak daleko, že stávající management tvrdí, že společnost chce zachránit, ale faktické kroky po rozhodnutí o úpadku směřují k tomu, aby se Sazka dostala na kolena,“ uvedl zástupce KKCG. Podle něj dosavadní výsledky managementu neskýtají záruku, že by v průběhu reorganizace byla zachována dosavadní podnikatelská činnost Sazky.

Proti konkurzu se stavěly společnosti Penta a Gladiolus, které chtěly řešit úpadek Sazky reorganizací. Návrh na konkurz označily za absurdní. Společnost KKCG viní ze stávajících potíží Sazky. „My jsme vždy prosazovali finanční řešení situace Sazky mimo úpadek,“ uvedl zástupce Penty. Zároveň oznámil, že bude podporovat reorganizaci firmy.

Insolvenční správce Josef Cupka před rozhodnutím uvedl, že reorganizace je vždy lepším řešením. „Ale při současném stavu Sazky je reorganizace již nemožná,“ uvedl Cupka.

Znamená konkurz skutečně konec?

Aleš Hušák k výsledku hlasování:

„Sazka se zcela určitě proti vyhlášení konkurzu odvolá. Bude se mu bránit všemi právními prostředky. A bude to dlouhá právní bitva, to vám garantuji.“

Účinek konkurzu nastane až zveřejněním v insolvenčním rejstříku, což bylo mělo být hotové nejpozději do konce června, řekla novinářům mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Podle zástupců věřitelů samotné uvalení konkurzu fungování Sazky neohrozí.

Aleš Hušák už dřív upozornil, že konkurz znamená okamžité ukončení loterijní činnosti Sazky. To ale popřel ministr financí Miroslav Kalousek. „Ministerstvo financí vede se Sazkou správní řízení a bude důsledně postupovat podle zákona, nikoliv podle zbožných přání pana Hušáka,“ řekl ministr. Sazka totiž ve středu požádala insolvenčního správce o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby, než se firmě podaří získat peníze na další činnost.

Jednání se táhlo, provázely ho spory

Schůzi věřitelů loterijní společnosti Sazka, která se odpoledne přesunula z Národního domu na Vinohradech do budovy městského soudu, od začátku provázely spory mezi věřiteli navzájem i mezi některými věřiteli a Sazkou.

Jednání se zúčastnily zhruba čtyři desítky věřitelů a než se přistoupilo k hlasování o řešení úpadku, bylo třeba vyřešit otázku hlasovacích práv. Ta nakonec získali jen věřitelé s přiznanými pohledávkami ve výši 8,4 miliardy korun. Mezi nimi držely nejvíc pohledávek právě skupiny PPF a KKCG. Společnosti Moranda, Sidereus, KKCG a držitel dluhopisů The Bank of New York Mellon mají totiž nadpoloviční většinu.

Zkrátka tak přišla napříkald společnost Bestsport, která je ovládána Sazkou a provozuje pražskou multifunkční halu O2 arena. Bestsport přitom přihlásil pohledávku za šest miliard korun, která nebyla dosud přezkoumána.

Věřitelé se taky odpoledne rozhodli nechat ve funkci prozatímní věřitelský výbor ve stejném složení a pouze jej doplnili o zástupce zajištěných věřitelů, tedy agenta držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon. Dosavadní prozatímní věřitelský výbor, který se zároveň stal věřitelským výborem Sazky, byl dosud složen ze zástupců společností Moranda, Sidereus, KKCG, Gtech Global Services Corporation a České spořitelny.

Zástupci Sazky byli proti potvrzení nynějšího prozatímního věřitelského výboru. Navrhli, aby v něm byli zastoupeni zástupci sportovních svazů, kteří nejsou spojeni s akcionáři dlužníka, zástupci dodavatelů Sazky, finančních institucí, trafikantů, sázejících výherců, měst a obcí a státních orgánů.

Majoritní akcionář Sazky, Český svaz tělesné výchovy, dnes podle serveru Euro.cz uvedl, že je ochoten vyjednávat o podmínkách vstupu do loterijní firmy s PPF a KKCG. Ty akcionářům poslaly začátkem týdne dopis, ve kterém nabídly reorganizaci loterijní firmy a snížení jejích dluhů. Dvacet procent akcií Sazky by pak zůstalo v rukou sportovních svazů. Podle zdrojů serveru ale za dopisem ČSTV stál Aleš Hušák, který se tak snažil v boji o loterijní firmu získat víc času.

Majetek a dluhy Sazky:

  • Podle údajů v insolvenčním rejstříku z konce ledna činí majetek Sazky 14,16 miliardy korun (z toho pohledávky 10,5 miliardy korun), závazky Sazky byly vyčísleny na 9,4 miliardy korun.
  • Po vyhlášení insolvenčního řízení se přihlásilo přes dva tisíce věřitelů, jejichž nároky (podmíněné i nepodmíněné) přesáhly 40 miliard korun. Číslo ale zkresluje fakt, že největší pohledávky (8,128 miliardy a 4,937 miliardy) jsou přihlášeny vícekrát a větší z nich je sporná. Insolvenční správce navíc uznal pohledávky jen za zhruba 15 miliard korun.
Aleš Hušák
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK