Kalousek chystá speciální loterijní daň

Praha - Přivést na buben monopolní číselnou loterii, to se ještě nikomu na světě nepovedlo, to je světový rekord. Tak reagoval na páteční vývoj v kauze společnosti Sazka, která končí v konkurzu, v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek. Stát podle něj nemůže a ani nesmí suplovat roli vlastníka v privátní společnosti. Kalousek chystá v loterijním byznysu změnu ohledně daní, na vládu přijde se speciálním zákonem na zavedení speciální loterijní daně. Šéf komunistů Vojtěch Filip tvrdí, že komunisté, pokud uvidí, že vláda chce v této oblasti udělat pořádek, takový zákon podpoří.

Kalousek je znechucen tím, jak vlastníci Sazky zacházejí s majetkem českých sportovců, ale stát nemůže suplovat vlastníka. „Běžný právní řád nepočítá s tím, že vlastník bude účinně ničit svůj vlastní majetek, což pánové z ČSTV dělali, až se z nich kouřilo,“ kritizoval Kalousek jednání vlastníků Sazky. Ministr, který sám je členem Tenisového svazu (součást ČSTV), tvrdí, že každému musí být jasné, že „pokud se za podporu sportu nepočítá ta hala ve Vysočanech, tak nejméně dalších 15 let nikdo nemůže počítat ze Sazky ani s korunou ze sportu,“ řekl Kalousek v Otázkách s tím, že nejde o žádnou novou informaci, že tato skutečnost vychází z hospodaření akcionářů Sazky, zejména členů ČSTV. 

Kalousek chystá pro loterijní společnosti nové daňové povinnosti 

Loterijní společnosti nejsou dnes klasickými daňovými subjekty, protože jsou osvobozeny od korporátní daně a mají povinné odvody na dobročinné účely. To je podle Kalouska značné korupční prostředí, proto se chystá na vládu se speciálním zákonem na zavedení speciální loterijní daně. Opoziční KSČM záměr vlády vítá. „Pokud si vláda vezme za své, že udělá v loterijním byznysu pořádek, tak komunisté budou intenzivně pracovat na tom, aby takový zákon byl přijat,“ komentoval Kalouskův záměr Vojtěch Filip. 

Loterijní společnosti podle návrhu Kalouska už nebudou mít povinné odvody, budou platit daň z příjmu ve výši 19 procent a vedle této 19procentní daně bude existovat loterijní daň, která bude počítána z objemu sázek, což je podle ministra ve světě obvyklý způsob. „Je otázkou, zda to bude 20 procent plošně, nebo zda to oddělíme podle typu her,“ komentoval svůj záměr ministr. Obce budou mít právo rozhodnout, zda se na jejich území bude provozovat hazard, a proto část loterijní daně by směřovalo právě do těch obcí, kde se hazard provozuje. 

Kalousek: Ovci musíme stříhat, nemůžeme ji holit 

Filipovi 20 procent přijde málo, nicméně je připraven o věci diskutovat. Kalousek v této souvislosti upozornil, že je třeba myslet na to, že výše daně se nesmí přehnat, neboť by se mohlo stát, že loterijní společnosti český trh opustí a celou síť převedou na Maltu. „A pak se tady bude hrát a sázet, a my z toho nebudeme nic mít,“ dodal Kalousek.

Sazka podle Kalouska zatím nedoplatila 103milionovou výhru

Ministerstvo financí zatím nemá podle Kalouska oficiální informace o tom, že by Sazka doplatila více než 103milionovou výhru z ledna. Kalouskův úřad kvůli tomu s firmou vede správní řízení. Druhé řízení se týká poplatků, které Sazka státu dluží. Důkazy o vyplacení výhry nyní musí podat insolvenční správce Josef Cupka. „Pokud se to stalo, tak toto správní řízení automaticky končí,“ uvedl Kalousek. I v tomto případě ale bude pokračovat druhé správní řízení. Sazka totiž dluží státu na poplatcích 66 milionů korun. „S největší pravděpodobností tyto peníze skutečně vybrali, skutečně je měli na účtu, ale neodvedli je skutečnému vlastníkovi, státu, a použili je na něco jiného,“ poznamenal dnes Kalousek.