Průlom v restitucích: Původní majitelé si mohou pozemky vybrat

Praha - Dozorčí rada Pozemkového fondu souhlasí s tím, aby fond vypořádal restituční nároky prostřednictvím vydání pozemků původním majitelům podle jejich vlastního výběru. Ve veřejné nabídce se přitom tyto pozemky neobjevily, píše pondělní vydání týdeníku Euro. Fond se měl dosud takovému řešení bránit.

Rozhodnutí Pozemkového fondu souvisí s majetkovými nároky ve výši 84 milionů korun, které po státu uplatňují potomci majitele velkostatku v Praze-Strašnicích. Stát je podle týdeníku odškodní tím, že jim v různých částech metropole dá pozemky o rozloze kolem 268 hektarů. Původní pozemky jsou už v současnosti zastavěné, stojí na nich například i sídlo Českého statistického úřadu. Má jít o největší restituci, kterou fond dosud vypořádal.

Pozemkový fond od roku 1999, kdy začal platit zákon o prodeji půdy, prodal 725 000 pozemků o celkové výměře 512 000 hektarů za 26 miliard korun. Dalších 28 000 pozemků o výměře 9 000 hektarů převedl fond bezúplatně na obce, veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Nyní v České republice spravuje přibližně 240 000 hektarů půdy. V nich je zahrnut také majetek pro stále nevyřešené církevní restituce i státní rezervy pro dopravní a jiné stavby.