Japonsku hrozí další zhoršení ratingu

Tokio - Ratingová agentura Moody's by mohla v budoucnu zhoršit úvěrové hodnocení Japonska. To je aktuálně na hodnotě AA2. Ke stejnému kroku přikročila už minulý měsíc ratingová agentura Standard &Poor's. Mimo jiné upozornila, že náklady na krytí škod po zemětřesení zhorší už tak slabé veřejné finance země. Dluh přesahující dva hrubé domácí produkty tak dál zatěžuje japonský rozpočet.

Následky ničivého zemětřesení jsou podle posledních odhadů horší, než se původně čekalo a obavy, že Japonsko nebude schopné splácet svoje dluhy tak narůstají. „Bez efektivní strategie se bude vládní dluh neúprosně zvyšovat z úrovně, která již výrazně přesahuje úrovně v jiných rozvinutých ekonomikách,“ upozornila Moody’s.

„Jde především o to, že vláda by nějakým způsobem měla buď snížit výdaje, nebo navýšit příjmy. V současné situaci je těžko snižovat výdaje, protože Japonsko se potýká s dopady zemětřesení, takže nějaké velké rozpočtové škrty jsou nepravděpodobné,“ míní analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Japonské dluhy (zdroj: ČT24)

Japonsko má ale oproti ostatním zadluženým státům výhodu v nízké nezaměstnanosti. I trh práce ale dostal v březnu ránu. Nezaměstnanost poprvé za posledního půl roku stoupla na 4,7 desetiny procenta. „Trh práce na podobné situace reaguje se zpožděním. Je to dané tím, že nějakou dobu zabere reakce podniků, nějakou dobu zabere, než se ty změny dostanou do statistik. Ovšem ve druhém pololetí bych čekal změnu k lepšímu, protože to úsilí o odstranění následků zemětřesní by mělo spíš podporovat tvorbu pracovních míst,“ vysvětluje Mokráš.

Po svém se se ztrátami rozhodly bojovat velké japonské firmy. Poté co se zisky společnosti Sony propadly nejvíc, za posledních padesát let se firma rozhodla investovat v zahraničí. Na trhu fůzí a akvizic už letos společně se svými konkurenty stačila utratit téměř 25 miliard dolarů.