Zájem zahraničních turistů o Českou republiku roste

Praha – Obliba České republiky jako turistické destinace roste. V prvním čtvrtletí letošního roku sem přijelo skoro čtyři miliony turistů. To je v meziročním porovnání o tři procenta víc než loni. Vyplývá to ze statistik společnosti STEM/MARK, a.s., které na svém webu zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stejně jako loni mezi zahraničními návštěvami vedou Němci.

Tradičně nejnavštěvovanější místa České republiky jsou Praha, Brno a Karlovy Vary. Za první tři měsíce je navštívilo skoro čtyři miliony zahraničních turistů. Ne všichni ale zůstanou déle než jeden den. Jednu noc strávilo v Česku milion a půl turistů z nichž tři čtvrtiny se ubytovaly v hotelech.

Zájem turistů sice roste, ale návštěvníci v zemi utratili míň peněz.  Výdaje turistů totiž činily celkem třiadvacet miliard korun, což je oproti loňsku zhruba o jedenáct procent míň. Nejvíc peněz utratí ti, kteří přijedou na víc dní. Za ubytování, vstupy, jídlo a suvenýry dají v průměru 2218 korun. Jednodenní turisti zpravidla přijíždějí na nákupy, které je stojí průměrně patnáct stovek.

Ze statistik také vyplývá například to, že stejně jako loni do Česka jezdí nejvíce Němci. Za první čtvrtletí jich přijelo sedmnáct procent z celkového počtu turistů, což je o jedno procento míň než loni. Česko je oblíbenou destinací taky mezi Brity a Slováky. Jejich podíl tvoří shodně devět procent. O tři body stoupl počet ruských návštěvníků na sedm procent a stejného poměru v prvním čtvrtletí dosáhli i Francouzi.

Kolonáda v Karlových Varech
Zdroj: ČT24