Středula: Nečas má poslední šanci zabránit stávce

Praha - Česko je podle předsedy Odborového svazu KOVO Josefa Středuly o krok blíž ke generální stávce. Důvodem jsou odboráři kritizované reformní kroky Nečasova kabinetu. Zatímco odboráři jsou připraveni k jednání, vláda s nimi prý o skutečných reformách jednat nechce. Společnou notu dnes proto hledali alespoň se zaměstnavateli. Společně odmítli vládní návrh penzijní a zdravotnické reformy. Na jednání tripartity také budou prosazovat zavedení tzv. kurzarbeitu, tedy zkrácení pracovní doby zaměstnancům firem v problémech s podporou státu.

Pokud se s vládou nedohodneme do konce týdne, je stávka na pořadu dne, vzkazují odbory. „Vláda do této doby skutečně nebyla ochotná naslouchat, takže se dá říci, že výsledkem toho by skutečně mohla být stávka. Dá se říct, že pan premiér má poslední příležitost učinit kroky, které by mohly takovýmto aktivitám zamezit,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 Středula. Nyní odbory chystají stávku v železniční, silniční i městské dopravě.

Šanci na to, jak přimět vládu k ústupkům, vidí nicméně nejen v hrozbách stávkou, ale i ve spojení se zaměstnavateli. Už při posledním jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil prohlásil, že se jejich názory zejména na důchodovou reformu hodně sblížily.

Chceme kurzarbeit, volají odbory i zaměstnavatelé

Po dnešním jednání chtějí odbory společně se zaměstnavateli usilovat například o zavedení kurzarbeitu. Zavedení principu, podle kterého se zaměstnancům podniků v potížích zkrátí pracovní doba a část ušlé mzdy jim uhradí stát, je totiž podle předsedy Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka v zájmu zaměstnanců i zaměstnavatelů.

"Vyzveme vládu, aby okamžitě připravila analýzy a legislativní kroky k co
nejrychlejšímu zavedení,„ prohlásil po dnešním jednání Hanák. “Už o něj usilujeme několik let, takže předpokládám, že po tom společném tlaku vláda začne konečně konat," dodal k otázce kurzarbeitu Zavadil.

Josef Středula:

„My chceme, aby vláda jednala seriózně, a i zaměstnavatelé říkají, že vláda nechce jednat o skutečných reformách, které Česká republika potřebuje.“

Odbory a podnikatelé odmítají především vládní návrh penzijní reformy. Podle něj by lidé dobrovolně mohli vyvést malou část svých odvodů ze státního penzijního systému do vlastního spoření u fondů. K tomu by si museli na důchod ukládat ještě další peníze ze svého. Výhrady mají obě strany nejen k samotnému principu důchodové reformy, ale třeba i ke zvýšení daně z přidané hodnoty, které má reformu provázet. Zaměstnavatelé se obávají, že zesílí tlak na zvýšení mezd. Odbory zase tvrdí, že se zhorší životní úroveň obyvatel.

Odbory se se zaměstnavateli shodují také v názorech na zdravotnickou reformu. „My – oba sociální partneři – jsme přesvědčeni, že do zdravotnictví by neměla jít ani koruna navíc, že vevnitř jsou obrovské rezervy,“ zdůraznil po dnešní schůzce Hanák.

Reformy jsou potřeba, shodli se zaměstnavatelé s odbory

Například reforma zdravotnictví je nicméně podle Zavadila potřeba, začíná se ale ze špatného konce. „Napřed se musí ten Augiášův chlév prostě vymést a pak je teprve možné připravovat reformu,“ zdůraznil s tím, že budou společně se zaměstnavateli požadovat stažení současného návrhu reformy.

„Myslím si, že dělat reformy je potřeba. Ale já mám obavy, že jsme v oblasti populismu,“ dodal předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. „Na tom je populistické to, že v roce 1990 se začalo říkat, že si musíme utahovat opasky, a já mám obavy, že teď nastala doba, kdy si je opravdu začneme utahovat. Do této doby jsme si všichni v pohodě žili, jako že to běží,“ dodal.

Ještě do konce týdne by se měl odborový předák Zavadil sejít s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Tato jednání podle Středuly napoví, zda ke stávce skutečně dojde. Pokud jednání odbory uspokojí, přípravy stávky okamžitě ukončí. Odbory se zaměstnavateli se také chtějí bavit o návrhu daňové reformy. Vzhledem k tomu, že ale nemají k dispozici její paragrafové znění, odložili debatu na později.

Bedřich Danda
Zdroj: ČT24