ÚOHS potvrdil pokutu drůbežářským firmám za kartel

Brno - Pokuta sedmi drůběžářským firmám za kartel platí, potvrdil ji předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Celkem mají firmy zaplatit 14,237 milionu korun. O případu rozhodoval předseda ÚOHS podruhé, přičemž poprvé pokutu vyměřil v roce 2008. Aktuální sankce je o několik desítek tisíc korun vyšší. ÚOHS nyní deklaroval úmyslné porušení zákona i u Zemědělského družstva Petřín, jehož chování dříve považoval za nedbalostní.

Podle úřadu se podniky, které měly v době uzavření dohody na českém trhu asi šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50 tisíc kilogramů drůbežího masa, dohodly v prosinci 2006 na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 korun, a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat částky nižší než 20 korun.

Nejvyšší pokuta překročila osm milionů

Nejvyšší pokutu antimonopolní úřad vyměřil Agrodružstvu Jevišovice, které má za kartel zaplatit 8,25 milionu korun. Sušárnu Pohořelice vyjde porušení zákona na 3,53 milionu. V řádu stovek tisíc pak dostalo pokuty zbývajících pět firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice.

„Dohodou mezi sebou účastníci řízení vyloučili riziko soutěže na trhu, kdy jednotlivý soutěžitel nemá informace o zamýšleném chování svého konkurenta,“ zdůraznil Rafaj. Pro soutěž na trhu je podle něj přirozené, že firmy jsou nuceny přijímat i nevýhodné nabídky, pokud chtějí na daném trhu dále působit. „Ani přetrvávající nevýhodnost účasti v hospodářské soutěži na trhu neospravedlňuje protisoutěžní chování subjektů, které jsou v postavení vzájemných konkurentů,“ dodal.

Případ se na stůl antimonopolního úřadu vrátil na základě rozsudků Nejvyššího správního soudu a Krajského soudu v Brně. Soudy tvrdily, že producenti drůbeže kartel skutečně uzavřeli, ne všichni jej ale také plnili. Pochybnosti soudu se týkaly Zemědělského družstva Petřín.

Nově pak ÚOHS konstatuje, že ZD Petřín se sice neúčastnilo jednání s Kosteleckými uzeninami o odbytu masa, avšak tento dílčí nezávislý postup z něj nemůže sejmout odpovědnost za „koluzivní jednání spočívající v uzavření protisoutěžní dohody“. Proto úřad firmě navýšil pokutu z původních 590 tisíc korun na 619 tisíc.

Kuřecí maso
Zdroj: ČT24