Hušák ročně dostával 15 milionů, Sazka teď nemá na odstupné

Praha – Loterijní společnost Sazka, která je od pondělí v konkurzu, by svému současnému šéfovi Aleši Hušákovi v případě jeho odchodu musela vyplatit odstupné v řádech desítek milionů korun. Kdyby se teď rozhodl odejít, Sazka by na jeho odstupné neměla peníze. Hušákovi, kterého někteří nazývají „generálem bez vojska“, protože teď nemá skoro žádné pravomoci, se ale zatím z loterijní firmy příliš nechce.

Hušákův zlatý padák nemá v Česku obdoby, shodují se přední lovci mozků. „Milionové odstupné obecně ve střední a východní Evropě není obvyklé, není běžné a není také přiměřené,“ řekl České televizi zakladatel headhunterské firmy Bubeník Partners Jan Bubeník.

Pokud se insolvenční správce Josef Cupka nebo věřitelé s Hušákem nedomluví na nějaké formě kompromisu, budou ho muset nechat ve funkci i s jeho vysokým platem. Hušák tak ale bude mít k dispozici cenné interní informace. Kdyby mu však Sazka přiznala odstupné, na které nemá peníze, Hušák by se stal věřitelem společnosti a měl by nárok na podíl z rozprodeje majetku.

Reportáž Michaely Polákové a Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Ani představenstvo Sazky netušilo, kolik se Hušákovi platí

Zdroj Hospodářských novin:

„Až 150 milionů ročně stál provoz Hušákovy kanceláře. Z peněz Sazky se hradily jeho cesty letadlem, dva bentleye, osobní kuchař či ochranka pro manželku.“

Nejen Hušákův zlatý padák, ale i další body v jeho manažerském kontraktu se zdají být podle odborníků přinejmenším zvláštní. Podle zdroje obeznámeného s Hušákovou manažerskou smlouvou, na který se odvolávají Hospodářské noviny, svému generálnímu řediteli Sazka ročně platila 15 milionů. Základní mzda dosahovala zhruba milionu korun, tu ale dál zvyšují nefinanční benefity. K tomu však šéf Sazky ještě pobíral několikamilionové roční odměny, jež mu schvalovalo představenstvo. Naposled to bylo letos v lednu, kdy už Sazka čelila insolvenčnímu řízení.

Bývalý předseda představenstva Sazky Roman Ječmínek k tomu České televizi řekl, že představenstvo každoročně odsouhlasilo Hušákovi odměny, aniž by někdo tušil, kolik nakonec dostal. „My (každý z členů představenstva) jsme označili známkováním od jedničky do pětky, jakým způsobem máme pocit, že se zhostil jednotlivých úkolů,“ popsal Ječmínek.

Šéf Sazky informace odmítl komentovat se slovy, že „pracovní smlouva je důvěrný dokument mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, takže o ní nebudu mluvit“. Sdílnější nebyl ani Cupka.

Hušákovi se ze Sazky příliš nechce

Co bude s Hušákem dál, zatím není jasné. „Pracovní náplň pana Hušáka se připravuje. Je to v řešení,“ podotkla mluvčí Sazky Lenka Tichá. Generální ředitel Sazky má ale jasno. Podle svého vyjádření pro server iDnes.cz teď chce hlavně bojovat proti konkurzu na Sazku. „První věc je pochopitelně porazit Komárka s Kellnerem za každou cenu. Protože v této zemi si nikdo nebude kupovat právo tak, jako si ho kupují oni, a je zapotřebí říci, že jejich metoda, kdy získávají zadarmo české podniky, prostě musí přestat fungovat,“ prohlásil.

Pokud by nakonec musel z padající loterijní hvězdy odejít, rád by se vrátil do studentských let. „Kdybych už odcházel, tak bych si vzal docela slušné volno a spíš bych šel studovat. Chtěl bych studovat právo, mezinárodní, někde v cizině,“ prozradil Hušák.