Štvou vás úřady? Hlasujte pro největší absurditu

Praha – Ode dneška úřady opět soutěží o nechvalný titul, který udělují pořadatelé ankety Absurdita roku, jejímž cílem je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti, které ukládají úřady podnikatelům. Loni například „zvítězila“ Česká správa sociálního zabezpečení, která po podnikatelích požadovala výpis z obchodního rejstříku, i když je tento dokument pravidelně aktualizován na internetu.

Byrokracie je jako stohlavá saň

Michal Kaderka o anketě:

„Nejen, že ji považujeme za úspěšnou, my ji považujeme za nejúčinnější zbraň proti byrokracii.“

Komentář Michala Kaderky (zdroj: ČT24)

O největší absurditě mohou podnikatelé i veřejnost hlasovat zde až do konce prázdnin. V září potom porota vybere „sedm nejkřiklavějších povinností“, uvedl zástupce organizátora ankety Absurdita roku Michal Kaderka. „Tam můžete nominovat jakékoliv nařízení, které vám přijde absurdní, nesmyslné, iritující,“ doplňuje Kaderka.

Vyhlašování anticeny Absurdita roku má přispět ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí. Díky anketě bylo již zrušeno několik nesmyslných nařízení, která podnikatelům zcela zbytečně komplikovala život. „Právě v tom je velká užitečnost této ankety, která vlastně pomáhá snižovat administrativní zátěž a tím i přímo zkvalitňovat prostředí pro podnikatele. Cenné je také to, že na úřední absurdity upozorňují samy firmy,“ podotkl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. I tak ale zůstává odbourávání zbytečné administrativní zátěže podle odborníků během na dlouhou trať.

O rušení byrokracie se nejvíce zasloužil Říman

Novinkou je letos i vyhlašování titulu Patrona českého podnikání. „Některé úřady i osobnosti jsou velmi iniciativní ve snížení byrokratické zátěže, a proto jsme se rozhodli, že je náležitě oceníme. To ocenění je tedy vyloženě za to, kdo nejlépe přispívá podnikatelskému prostředí,“ vysvětluje Kaderka. Letos tuto poctu získal bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) za to, že během jeho vedení úřadu klesala byrokratická zátěž o osm procent.

„Udělení ceny je pro mě jistým zadostiučiněním. Alespoň někdo si všiml, že jsem se coby ministr průmyslu a obchodu ty dva a půl roku 'neválel', že jsem se vcelku poctivě a soustavně snažil bojovat s hydrou byrokracie,“ uvedl Říman, který ministerstvo vedl v letech 2006 až 2009. Bývalý ministr podle vyjádření organizátorů cenu získal mimo jiné za zkrácení vstupního formuláře do podnikání z 21 stran na dvě, vytvoření konkurence mezi jednotlivými živnostenskými odbory či zrušení jejich územní působnosti a zlevnění vstupu do podnikání.

Titulem Patron českého podnikání od letoška veřejnost každoročně ocení jednotlivce, instituci či úřad, který nejvíce přispěje ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR.

Absurdity z předchozích let:

2010: Požadavek České správy sociálního zabezpečení na výpis z obchodního rejstříku, i když je tento dokument pravidelně aktualizován na internetu.

2009: Zákonné nařízení pro fyzioterapeuty mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku.

2008: Povinnost nakládat s vytěženou zeminou jako s odpadem.

2007: Povinnost podnikatelů, kteří například provozují stánek, ohlašovat tři dny předem na živnostenském úřadu, že jedou na výstavu. Stejně tak povinnost opět nahlásit, že se vrátili.