Bělorusko získá padesátimiliardový nouzový úvěr

Minsk/Kyjev - Bělorusku poputuje do pokladny z regionálního záchranného fondu tříletý nouzový úvěr ve výši tří miliard dolarů (asi 51 miliard korun) na stabilizaci ekonomiky. Informaci o uvolnění financí dnes oznámil mluvčí ruského premiéra Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Peníze poskytne Rusko a další země z fondu pro bývalé sovětské republiky. Minsk o peníze požádal kvůli dopadům nedávné devalvace a propadu ekonomiky.

„S podmínkami úvěru jsme spokojeni. Rozhodně je splníme,“ prohlásil pro agenturu Reuters běloruský ministr financí Andrej Charkavec. Podle něj bude muset Bělorusko v rámci podmínek privatizovat státní majetek za 7,5 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 127 miliard korun). Půjčka má desetiletou splatnost.

V pátek přistoupilo Bělorusko k sérii opatření, jejichž cílem je ukončit krizi ekonomiky. Země bude muset snížit rozpočtový deficit na polovinu a přistoupit k dalším drastickým krokům. Minsk v květnu uvolnil kurz tamního rublu, jehož hodnota za jediný měsíc klesla asi o 36 procent. Naproti tomu míra inflace vystoupila na 20,2 procenta.

Bělorusko ještě doufá v další pomoc od MMF

Podle Charkavece navíc Bělorusko bude potřebovat ještě další peníze, o které už požádalo Mezinárodní měnový fond (MMF). Zatím není jasné, zda fond Bělorusku vyhoví. Podle šéfa běloruského resortu financí počítá Minsk s podpisem dohody na podzim.

Minsk
Zdroj: ČT24