Česko se asi vyhne kompenzacím pro španělské zemědělce

Praha – Neuvážené rozhodnutí německých úřadů, které obvinily Španělsko jako zemi původu nebezpečné střevní bakterie, zřejmě nebude mít dopad na českou pokladnu. Jak uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, peníze na španělské odškodnění by měly jít z evropského rozpočtu a největší podíl na kompenzacích má mít právě Německo.

„Majoritní řešení by mělo představit Německo, které by jej mělo i majoritně zafinancovat,“ prohlásil Fuksa. Ministr očekává, že se z evropského rozpočtu uvolní částka, která podpoří španělské zemědělce. Ta se odhaduje na 200 milionů eur, tedy zhruba pět miliard korun. „Česká republika se na tom pravděpodobně nebude podílet,“ dodal Fuksa.

„Na finančním kompenzaci bychom se neměli podílet ani náhodou,“ míní i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Podle něj bude velkým problémem vyřešit přímou vazbu Španělsko – Německo, aby se vůbec španělští zemědělci dočkali odškodnění.

Německé varování před španělskou zeleninou bylo unáhlené

Kauza zmutované Escherichie coli ale podle Fuksy ukázala, že český systém varování je lepší než německý. I přes rychlé oznámení Německa o tom, že došlo k případům infekce a pravděpodobně pochází ze španělské zeleniny, nebyl brán ohled na přesnost těchto informací. To v pořadu kritizovala i bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR Blanka Říhová, podle které bylo takové uvolnění informace nezodpovědné.

Z Německa se nákaza nebezpečnou formou bakterie E. coli, která způsobuje průjmová onemocnění až selhání ledvin, rozšířila do 11 zemí - Česka, Británie, Dánska, Francie, Nizozemska, Norska, Rakouska, Španělska, Švédska, Švýcarska a USA, kde je ovšem výskyt výrazně menší než v Německu. Potvrzených nebo podezřelých případů bude kolem 2 000 až 3 000. Kromě 18 mrtvých Němců je jedno úmrtí hlášeno ve Švédsku.

Okurka
Zdroj: ISIFA/EPA/Martin Gerten