Fiat chce odkoupit další část Chrysleru od Kanady

Benátky – Italská automobilka Fiat by ráda koupila podíl v americké automobilce Chrysler. Kanadské vládě za něj nabízí 125 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy korun). Ottawa drží zhruba 1,7 procenta akcií, které získala ještě v době, kdy se vlády USA a Kanady rozhodly podpořit záchranu automobilky. Před pár dny Fiat nabídl 500 milionů dolarů (zhruba 8,4 miliardy korun) za zbývající šestiprocentní podíl, který má v Chrysleru vláda Spojených států.

Ředitel Fiatu Sergio Marchionne:

„Nabídku jsme kanadské vládě předložili ve čtvrtek.“

Pokud se Fiatu podaří koupit podíl, zvýší se jeho podíl v Chrysleru na asi 52 procent. Fiat má ale faktickou kontrolu nad automobilkou už od roku 2009, kdy se domlouvala záchrana Chrysleru. Italové tehdy získali 20 procent akcií firmy s tím, že při splnění stanovených podmínek mohou podíl v automobilce postupně zvyšovat. Marchionne navíc řídí obě automobilky - tedy jak Fiat, tak Chrysler.

Fiat se snaží o dohodu, může však koupit celý Chrysler

Chrysler by se podle Marchionneho mohl obejít i bez vydávání nových akcií v rámci primární veřejné nabídky (IPO). Podmínkou je však dohoda s americkou organizací VEBA na podmínkách nákupu jejího podílu v Chrysleru. VEBA je fondem zdravotní péče odborové organizace United Auto Workers a v Chrysleru má 45,7 procenta akcií.

Už nyní drží Fiat opci na nákup 40 procent akcií, které VEBA drží. Zároveň však Italové platí 75 milionů dolarů (asi 1,3 miliardy korun) za opci, kterou drží americké ministerstvo financí a která je opravňuje nakoupit všechny akcie Chrysleru, které drží VEBA. Marchionne má napůl italský a napůl kanadský původ a z Fiatu udělal prosperující podnik. 

Ředitel Fiatu Sergio Marchionne:

„Ta práva (k nákupu akcií ve vlastnictví fondu VEBA) jsme koupili proto, abychom si byli jisti, že u stolu nebude sedět nikdo jiný.“

V minulosti Marchionne hovořil například o tom, že by Fiat mohl uvést na burzu akcie své luxusní značky Ferrari, která se věnuje výrobě sportovních vozů. Vstup na burzu je podle manažera jednou z možností. Nyní ale prý firma peníze nepotřebuje. V úmyslu prý Fiat nemá ani odchod z Turína a zřízení nové centrály ve Spojených státech, jak se spekulovalo. S Fiatem je spojena historie severní Itálie a případný odchod by Italové asi těžce nesli. Fiat je největší průmyslovou skupinou v Itálii.