Velkým americkým firmám se nechce do placení daní

Washington - Velké americké firmy se úspěšně vyhýbají placení daní. Žebříček dvanácti neplatičů sestavila společnost Citizens for Tax Justice. Většina z nich odvádí z mnohamiliardových výdělků jen minimum. Nejlépe umí mezi daňovými zákony kličkovat koncern General Electric. Ten podle listu New York Times loni nezaplatil ani dolar.

Největší firmy světa, které po celých Spojených státech zaměstnávají desetitisíce i statisíce zaměstnanců, podle průzkumu do americké zadlužené pokladny přispívají jen drobnými. V některých případech se však vyhnou placení daní zcela.

Daňový systém je složitý, firmy hledají skuliny

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Redaktor vydavatelství Tax Analysts Martin Sullivan:

„Běžní Američané toto nemůžou, a ani nechtějí pochopit. Z přiznaných výdělků ve Spojených státech tyto firmy platí menší než 35procentní daň.“

Daň, kterou platí americké firmy, je jednou z nejvyšších na světě. Ještě v polovině 50. let to odpovídalo i realitě. Tehdy totiž společnosti americké vládě odvedly téměř třetinu toho, co celkově na daních vybrala. V roce 2009 už to bylo jen necelých sedm procent. Firmy se ale brání. Pokud prý zaplatí to, co jim stát diktuje, nemohou konkurovat zahraničním rivalům. Vláda proto zvažuje snížení daní. Celý daňový systém totiž považuje za velmi složitý. „Zjednodušeně řečeno - musíme odstranit právní mezery. S každým musíme zacházet stejně,“ vysvětluje americký prezident Barack Obama.

Koncern General Electric, kterému žebříček přisoudil první místo, loni vydělal přes 14 miliard dolarů - z toho zhruba třetinu ve Spojených státech. Na daních ale největší společnost v zemi nezaplatila údajně nic. K tomu navíc požadovala daňovou úlevu přes tři miliardy dolarů. „GE platí daně přesně tak, jak ji nařizují americké zákony. Všechna obvinění, že tomu tak není, jsou absurdní,“ brání se ale společnost.

Málo odvádí i Boeing nebo IBM

O daňovém oddělení firmy GE se navíc mluví jako o hvězdném týmu. Nechybí v něm například bývalý úředník amerického ministerstva financí John Samuels. Je paradoxem, že šéf GE Jeffrey Immelt pracuje jako jeden z poradců Baracka Obamy. Velmi šikovné jsou i jiné velké americké firmy. Minimální daně odvádí například také Boeing, Yahoo nebo IBM.

GE
Zdroj: ČT24/Ge