Úvěr od Morandy Sazku nakopl, o Sportku je zase zájem

Praha - Loterijní společnost Sazka zaznamenala po pátečním oznámení, že získala 200milionový úvěr od firmy Moranda ze skupiny PPF, nárůst tržeb o pětinu. Sazka je od minulého pondělí v konkurzu. Chyběly jí peníze na vyplácení výher i platby státu. Hrozilo jí proto, že přijde o licenci na provozování loterií. Půjčka od Morandy tento katastrofický scénář odvrátila.

„Sazka zaznamenala prudký vzestup tržeb bezprostředně po pátečním oznámení, že dostala provozní hotovost v rámci úvěru od firmy Moranda ze skupiny PPF. Tržby související s nedělním tahem Sportky stouply o 19,7 procenta proti minulému týdnu, ve hře Euromilióny firma zaznamenala nárůst tržeb o 31,5 procenta v porovnání s tržbou z minulého týdne,“ uvedla mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Insolvenční správce Josef Cupka ještě v pátek uhradil dluhy, které Sazka měla vůči státu a kvůli kterým bylo se společností zahájeno správní řízení o pozastavení nebo odebrání licence k provozování loterijní činnosti. Cupka vyplatil i výherce dvou velkých jackpotů Sportky. „Právě oznámení, že má Sazka opět dost peněz na případné výhry, sázející ujistilo, že firma funguje dál, a především, že jí mohou i nadále důvěřovat,“ dodala Tichá.

Nyní podle ní losování běží podle standardního harmonogramu a výhry jsou propláceny okamžitě. Už ve středu se prý bude hrát o jackpot 32,8 milionu korun. O nejzajímavější částku pak lidé mohou hrát ve hře Euromilióny, tam je jackpot rekordní a přesáhl 138 miliónů korun.

Sazka obrat k lepšímu nutně potřebovala. Podle zprávy společnosti PricewaterhouseCoopers jí v dubnu klesly tržby z loterijní činnosti meziročně o 47 procent na 380 milionů korun. Meziměsíčně se tržby propadly o 224 milionů korun, tedy o 37 procent. Insolvenční správce Josef Cupka dokonce uvedl, že od začátku roku do konce března vykázala Sazka ztrátu ve výši 867 milionů korun. Hušákovi lidé tato čísla nicméně popírali.

Dobíjení kreditu stále vázne

Loterijní činnost Sazky sice běží bez komplikací, mobilní operátoři s návratem dobíjení kreditu na terminály Sazky ale příliš nespěchají. Zákazníkům nabídli jiné způsoby dobíjení a výpadek Sazky zcela nahradili. „Dobíjení z terminálů Sazky se rychle přelilo do jiných způsobů doplňování kreditu do mobilů a celkový objem dobíjení se nezměnil,“ uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

„Jsme otevřeni jednání o znovuobnovení dobíjení na terminálech Sazky, pokud pozitiva převýší rizika s tím spojená,“ uvedl mluvčí Telefóniky Martin Žabka. Podle Martiny Kemrové z T-Mobilu bude obnovení smlouvy možné v okamžiku, kdy bude zcela jisté, že Sazka je schopna dostát svým závazkům.

Platební terminály Sazky léta patřily k nejoblíbenějším prostředkům, jak si dobýt kredit do mobilního telefonu. Operátoři zastavili dobíjení kreditu přes terminály v polovině března poté, co jim Sazka přestala odvádět vybrané peníze. Nahradily je rozšířeným prodejem dobíjecích kuponů, dobíjením z bankomatů, u pokladen vybraných obchodních řetězců či v jiných platebních sítích.

Nejstarší loterijní firma v Česku je od konce března v úpadku kvůli vysočanské O2 areně. Když státu v roce 2006 chyběly peníze na výstavbu haly pro mistrovství světa v ledním hokeji, nabídla Sazka pomocnou ruku a postavila dnešní O2 arenu. Teď ale kvůli ní potřebuje záchranu sama. Vysoké splátky dluhopisů, prostřednictvím kterých získala peníze na stavbu, ji dostaly do finančních problémů.

Mobil
Zdroj: ČT24