Exministr Slamečka jde do představenstva ČD Cargo

Praha – Gustav Slamečka končí v čele státního fondu dopravní infrastruktury. Bývalý ministr dopravy Fischerovy vlády míří do představenstva nákladního železničního dopravce ČD Cargo, což je s pozicí ředitele fondu neslučitelné. V představenstvu ČD Cargo se tak zaplní poslední volné místo.

Slamečku podle Mladé fronty Dnes do představenstva zvolila na dnešním zasedání valná hromada firmy. Kdo Slamečku nahradí na postu šéfa fondu dopravní infrastruktury, zatím není podle ministerstva dopravy možné předjímat. Obsazení této pozice je čistě v kompetenci ministra.

Slamečkovým úkolem v představenstvu ČD Cargo bude vést jednání o možném spojení se slovenským nákladním dopravcem. České dráhy podaly nabídku i na koupi polského nákladního železničního dopravce PKP Cargo.

ČD Cargo je na českém trhu dominantním nákladním železničním dopravcem. Loni přepravilo celkem 76,7 milionu tun zboží, což bylo o 12 procent více než v roce 2009. Za první čtvrtletí vykázal zisk před zdaněním 17,3 milionu korun.

Státní fond dopravní infrastruktury má za úkol rozvoj, výstavbu a údržbu českých silnic a dálnic, železničních dopravních cest a vnitrozemských vodních cest. Mezi příjmy fondu patří mimo jiné převody výnosů silniční daně, převody podílu z výnosu spotřební daně z uhlovodíkových paliv a maziv a převody výnosů z poplatků za použití vybraných dálnic.