Moskevská radnice prodává slavný hotel Nacional

Moskva - Slavný moskevský hotel Nacional je na prodej. Dlouhou dobu se ho radnice jako vlastník nechtěla zbavit. V rozpočtu města ale chybí pět miliard dolarů. Současný starosta Moskvy Sergej Sobjanin se proto vrátil k privatizačnímu projektu hotelu, tedy někdejší rezidence bolševické vlády.

Vladimir Iljič Lenin byl mnohokrát ubytován v hotelovém pokoji číslo 107. O kousek dál pak spával další z předních ruských komunistických pohlavárů. Jeden z nejstarších hotelů v Moskvě má přitom za sebou dlouhou historii. Postaven byl už v roce 1903 a v roce 1995 byl vyhlášen národní památkou.

Hotelový portýr:

„Kdybychom aspoň tušili, co to pro nás znamená, že je hotel na prodej.“

Prodej hotelu Nacional (zdroj: ČT24)

Pětihvězdičkový Nacional na rohu Mochové ulice a Tverského bulváru patří k nejluxusnějším hotelům ve městě. Realitní znalci loni jeho cenu odhadli v přepočtu na 16,5 miliardy korun. Ve skutečnosti by za něj ale radnice mohla dostat daleko víc. Na chodbách hotelu nebo i v jeho pokojích je totiž celá řada raritních předmětů. Některý nábytek a malby byly vyrobeny před sto lety na zakázku, což by mohlo výslednou sumu zvýšit minimálně o třetinu.

Hotel s výhledem na Rudé náměstí

Z mnoha pokojů je navíc pěkný výhled na Rudé náměstí a na Kreml. Podle realitních odborníků budou mezi zájemci velké mezinárodní hotelové řetězce. Bývalý moskevský starosta Jurij Lužkov chtěl před lety hotel prodat americkému podnikateli Ronaldu Lauderovi. To se ale nakonec nepovedlo. O novém vlastníkovi by se pak mělo rozhodnout do dvou let.

Anton Melnikov, odborník na prodej nemovitostí

„Hotel stojí v jedné z nejlepších lokalit ve městě. Je to historická památka.“

Jeden z nejslavnějších ruských hotelů sloužil v meziválečném období potřebám tehdejší vlády. Přestřelka mezi bolševickými povstalci a vládním vojskem v roce 1917 zabránila tomu, aby se v něm ubytoval i později československý prezident T. G. Masaryk. Později v něm ale bylo ubytováno mnoho předních světových státníků. Například v pokoji číslo 22 bydlel bývalý francouzský prezident Jacques Chirac.

„Mnoho lidí by hotel chtělo koupit nejen pro byznys. Je to i otázka image,“ říká odborník na prodej nemovitostí Anton Melnikov. V útrobách hotelu byla navíc v roce 1937 vytvořena etiketa populární ruské vodky Stoličnaja. Výtvarník Andrej Ioganson na ní zachytil výhled z hotelu na protilehlý hotel Moskva.

  • Moskevský hotel Nacional zdroj: national.ru http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262091.jpg
  • Moskevský hotel Nacional zdroj: national.ru http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262092.jpg