Česká rafinérská se stávce vyhne

Litvínov (Mostecko) – Česká rafinérská se stávce vyhne. Odboráři totiž nezískaly od zaměstnanců potřebné dvě třetiny hlasů. Pro stávku se totiž vyslovilo pouze 58 procent z nich. Odbory tvrdí, že teď budou muset podepsat kolektivní smlouvu, která způsobí faktický pokles mezd pro většinu zaměstnanců. Podle firmy ale pravděpodobná varianta kolektivní smlouvy mzdy naopak mírně zvýší. Uvažovaná stávka v litvínovské i mostecké rafinérii se měla konat na konci června.

Zaměstnanci přijdou o jednorázové odměny

Předsedu odborové organizace podle jeho slov mrzí, že bude muset podepsat smlouvu, pro níž není většina zaměstnanců. Mzdy prý klesnou, protože předchozí kolektivní smlouva zaručovala jednorázové odměny, které teď zmizí. „V současné době diskutujeme o variantě, kterou předložil nezávislý zprostředkovatel a která znamená zvýšení platů pro zaměstnance,“ uvedl mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. Rafinérský průmysl však podle něj prošel krizí, s jejímiž následky se nadále potýká, proto bude firma opatrná v oblasti řízení nákladů.

Předseda odborové organizace Jan Klimeš:

„Pro podpis navržené smlouvy bylo 209 zaměstnanců, pro vyhlášení stávky 295 zaměstnanců. Mám z toho smíšené pocity, dopadlo to jak v pohádce o princezně Koloběžce. Není to ani pro, ani proti.“

Po vedení firmy odbory požadovaly růst mezd, který se prý v posledních třech letech zcela zastavil, a krom toho měly i dílčí požadavky na změny v odměňování zaměstnanců v nejnáročnějších profesích. Výši průměrné mzdy firma ani odbory neuvádí.

Petrochemie Litvínov
Zdroj: ČT24