Britští rybáři si stěžují na podnikání s povolenkami

Londýn - Britští rybáři volají po oficiálním registru vlastníků povolenek na výlov. Jelikož neexistuje, licence mají i bývalí rybáři, kteří už na moře nevyjíždějí. Poté se na ty, kteří je potřebují ke svému živobytí, leckdy už nedostane. Bývalí rybáři navíc nejen blokují kvóty na výlov, ale navíc na povolenkách často vydělávají.

Ukázkovým příkladem britského problému s rybolovem je městečko Filey. Hlavní příjem zde plyne z krabů a humrů, kteří jsou ve vodách dál od pobřeží. V nich ale smí lovit jen tři místní rybáři, dalších 17 povolení nemá.

Brian Cox, rybář

„Nemáme dost povolenek k výlovu a nemůžeme se k nim ani dostat. Za všechno může ministerstvo životního prostředí, které licence neodebírá těm, kteří je už profesně nevyužívají.“

Rybáři z Filey (zdroj: ČT24)

Z bývalých rybářů se teď stali obchodníci s povolenkami a chtějí za ně nemalé částky. Blokují ale i kvóty na výlov, nařízené Evropskou komisí. Rybáři se proto musí stahovat do mělkých vod, kde jsou většinou ryby, za které moc neutrží. „Chceme vědět, kdo má jaké kvóty a na jaké ryby. Měli by je dostat ti nejlepší ve Filey a další na pobřeží a taky sladkovodní rybáři ve vnitrozemí,“ říká předsedkyně výboru pro záležitosti venkova Anne McIntoshová.

Malé lodě dřív povolenky vůbec neměly. Jejich kapitáni totiž ani nemohli plout dál do moře, bylo to pro ně nebezpečné, a rybolov se tak reguloval sám. I tento stav by se současným rybářům zamlouval.

Rybářské lodě
Zdroj: ČT24