Sobotka: Místo spoření v penzijních fondech vyšší daně

Praha - Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka by případný nedostatek peněz na důchody řešil zvýšením daní, a to zejména firem, osob s vyššími příjmy nebo zavedením daně z hazardu. Je to podle něj spravedlivější než individuální spoření v penzijních fondech. Řekl to v rozhovoru pro server iDNES.cz. Jediný vládní návrh, který je sociální demokracie ochotna podpořit, je zákon o veřejných zakázkách.

Sobotka v rozhovoru řekl, že alternativou na Kalouskovy kroky je daňová progrese. „Systém, který existuje ve většině západoevropských zemí. Lidé, kteří mají vyšší výdělky, prostě platí vyšší sazbu daně. Naše alternativa také je vyšší daň pro firmy.“ Pokud jde o sazby DPH, chtějí sociální demokraté podle svého předsedy vrátit sníženou sazbu, byť pro omezené množství položek. „Pokud ČSSD vyhraje příští volby, usiluji o to, aby náš volební závazek byl návrat léků, potravin a knih do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Vzhledem k tomu, co vláda provádí s daňovým systémem, už plošné vrácení možné nebude,“ řekl Sobotka.

Místo kroků, které navrhuje vláda v oblasti důchodové reformy, by sociální demokraté šli cestou posílení průběžného důchodového systému z jiných daní. „Vidíme tady možnost zdanění hazardu, vyššího zdanění pro právnické osoby. Vidíme možnost debaty o majetkových daních, abychom do průběžného důchodového systému nasměrovali i jiné daňové výnosy,“ dodal Sobotka pro iDNES.

Alternativní důchodovou i daňovou reformu chce sociální demokracie představit v létě s tím, že diskuse kolem právních norem by se měla uzavřít na podzimní programové konferenci.