Vedení ČSTV by mělo rezignovat, myslí si Hašek

Praha – Výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) by na pondělním jednání obou komor – tedy svazů a jednot – měl kvůli situaci kolem Sazky i současným podmínkám sportu v ČR nabídnout rezignaci. Myslí si to šéf fotbalového svazu Ivan Hašek, který v pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že sám svůj post ve výboru ČSTV nabídne. Svaz jakožto jeden z majoritních vlastníků Sazky byl v minulých týdnech kritizován zejména za neschopnost učinit jasné rozhodnutí o osudu bankrotující loterijní společnosti. Výkonný výbor tehdy předložil delegátům svůj návrh řešení, komora sportovních svazů s tím však nesouhlasila.

Hlavním poselstvím krize kolem Sazky by podle Haška měla být nová koncepce financování sportu. Svaz by se při financování neměl spoléhat pouze na jeden zdroj. „Poučení je pro všechny stejné. Jediný příjem pro ČSTV z loterijní činnosti není možný, sport je třeba financovat z dalších zdrojů,“ uvedl předseda ČMFS a zároveň člen výkonného výboru svazu tělesné výchovy. Ze současného stavu sportu by dle něho měli představitelé svazu vyvodit vlastní odpovědnost. „Všichni bychom měli rezignovat, na valné hromadě by posléze měly by být nové volby a nové vedení, ale to je všechno otázka jednání, která já bych nerad předbíhal,“ dodal.

Právě o Haškovi se mluví jako o důvěryhodném kandidátovi na post předsedy ČSTV. Šéf českého fotbalu však vyloučil, že by při uvolnění křesla Pavla Kořana o předsednictví tělovýchovného svazu stál. „To vás můžu ubezpečit, že to nehrozí. Nejsem sběratel funkcí,“ reagoval Hašek. Činnost ČSTV by podle něho v budoucnu mohly nahradit jiné instituce, například Český olympijský výbor, orgán ministerstva školství či ministerstvo sportu.

Rozhovor s Ivanem Haškem (zdroj: ČT24)

Na bezpečnost půjdou další peníze, i bez pomoci Sazky

Více než vlastnické vztahy mezi ČSTV a Sazkou však předsedy fotbalového svazu trápí problémy ve vlastním úřadu. Úvahy o legislativním zpřísnění bezpečnosti na fotbalových stadionech znovy ožily po posledních incidentech při ligovém utkání na slávistickém stadionu v Edenu nebo jihlavské finále Ondrášovka Cupu mezi Mladou Boleslaví a Olomoucí. V obou případech musela policie zasáhnout proti agresivním osobám, které ničily vybavení stadionu.

Fotbalový svaz jakožto pořadatel finálového zápasu nesl odpovědnost za situaci na stadionu, disciplinární komise však navrhla vedení, aby uloženou pokutu, která by v případě odpovědnosti klubu činila 400 tisíc korun, dal na charitu. Podle Haška by však peníze měly jít přímo na bezpečnostní opatření. „Co se týče charity, tak vyvíjíme dost činnosti k tomu, abychom podporovali řadu charitativních akcí… Já budu na výkonném výboru prezentovat, abychom ty peníze dali na větší bezpečnost, aby si slušní diváci našli cestu na stadion. To je naše vize do budoucna, abychom si slušné diváky na stadionech udrželi a ty gaunery naopak vytlačili,“ řekl Hašek.

Svaz plánuje ve svém rozpočtu najít 80 až 100 milionů, aby na všech ligových stadionech zajistil kamerový systém. Podnět k boji proti problémovým fanouškům však podle Haška musí přijít také od zákonodárců. „Bojím se, že ten příslušný zákon začne vznikat, až se stane opravdu malér a někdo na stadionu zemře. Když někdo začne činit majetek a bít se na stadionu, tak je to podle mě trestní čin.“ ČMFS se chce inspirovat Anglií, kde obávané rowdies pomáhají mírnit přísné zákony včetně odnětí svobody za vniknutí na hrací plochu. Podle ministerstva spravedlnosti však současný trestní řád nabízí dostatek možností, jak situaci na stadionech zlepšit, a proto zatím odmítlo „fanouškovský“ zákon schvalovat.