Miliardu Facebook pokoří v Číně

New York - Facebook začíná ztrácet uživatele. A to přímo ve své domovské zemi, tedy ve Spojených státech. Za poslední měsíc opustilo populární sociální síť šest milionů Američanů a víc než milion Kanaďanů. Úbytek však zatím vyrovnávají nové země, kde nárůst teprve startuje. Navíc tato sociální síť ještě nevstoupila do Číny, kde na ni čekají miliony obyvatel.

Narazil Facebook na strop?

Šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář:

„Facebook globálně nadále velmi výrazně posiluje, těch konkurenčních sociálních sítí nadále ubývá a Facebook je i na těch trzích, kde momentálně ztrácí pořád číslem jedna. Takže nebude za tím konkurenční boj, mohly by za tím být nějaké krátkodobé faktory, ale v tuhle chvíli je to těžké soudit.“

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Profil na Facebooku už má 687 milionů lidí po celém světě. Zatímco firmě ale přibývají z Asie a Jižní Ameriky miliony nových duší, západní svět se svých účtů na Facebooku pomalu vzdává. Kromě lidí ze Spojených států své účty začínají mazat i uživatelé z Kanady nebo Velké Británie.

Podle odborníků ale spíš oblíbená sociální síť jen narazila na strop. Ten by měl dosáhnout padesáti procent populace jednotlivých zemí. Anglicky mluvící trhy jsou tedy už vyčerpané a iniciativu přebírají země, kde počet uživatelů Facebooku roste přímo úměrně s počtem nově připojených k internetu. „Vysněnou miliardu uživatelů může Facebooku přinést až vstup do Číny. Tam by ale musel přistoupit na hru s čínskými úřady, což by mu mohlo poškodit reputaci v Americe,“ myslí si redaktor Facebook Inside Eric Eldon.

Poznávání obličejů Evropa netleská

Minulý týden rozjel Facebook i kontroverzní službu automatického rozpoznávání obličejů. Především v Evropě se ale nová služba nesetkala s nadšením. Naopak, firmu začala vyšetřovat Evropská komise.