V solárních arbitrážích se hraje o 40 miliard

Praha - Kvůli chystaným sporům ohledně investic do solárních elektráren Česku hrozí, že zahraničním investorům zaplatí až 40 miliard korun. Již nyní investoři požadují 25 miliard korun, částka však může ještě stoupnout, jak pro dnešní Hospodářské noviny prohlásil poradce ministerstva financí pro mezinárodněprávní agendu Radek Šnábl. Podle listu je částka prvním reálně podloženým údajem, který se dostal na veřejnost.

Původně se odhady pohybovaly od jednotek miliard korun až ke čtvrt bilionu korun, jak v minulosti uvedla Česká průmyslová fotovoltaická asociace (CZEPHO). Tato částka se dostala i do materiálu, v němž ministerstvo financí žádalo vládu o schválení opatření, které by mu pro solární arbitráže umožnilo vybrat advokátní kanceláře pro zastupování státu bez výběrového řízení.

Stát zřejmě čekají arbitráže v řádu desítek miliard

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Současná částka však byla podstatně přehodnocena. „Výši zahraničních arbitráží odhadujeme na 20 miliard korun, dalších 20 miliard může být vymáháno domácími investory,“ uvedl deníku mluvčí CZEPHO Jan Hlaváč. „Nevím, kde se tahle částka vzala, od nás rozhodně ne,“ řekl Hospodářským novinám Frank Schulte, šéf německé společnosti Voltaic Network, jež investovala do fotovoltaiky v Česku.

Návrh resortu financí projedná ve středu vláda. „Hrajeme o čas. Protistrana činí úkony, které mají zkomplikovat výběr našich právních zástupců,“ uvedl Šnábl. Česko podle něj ještě nikdy v arbitrážích nečelilo tak promyšlenému postupu. Stát již obdržel 80 podnětů k arbitrážím, ty by měly začít po uplynutí několikaměsíční lhůty.

Arbitráže je ještě možné odvrátit

„Investoři stojí o to, aby došlo spíše ke smírnému řešení. Máme informaci o tom, že dávají státu čas na to, aby nějaké řešení našel,“ prohlásil v Interview ČT24 předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Aleš Spáčil.

Požadavky zahraničních investorů se vztahují zejména na náhradu 26procentního odvodu ze solárních elektráren, který jim výrazně zasáhl do investic. Stát zavedl odvod od letošního roku, aby jím omezil zdražení elektřiny.