Valná hromada Bestsportu bude 24. června v budově Sazky

Praha - Valná hromada společnosti Bestsport, která je provozovatelem pražské víceúčelové haly O2 arena, se uskuteční 24. června. Bude v sídle společnosti, které je v budově Sazky, potvrdil mluvčí Bestsportu Jan Tuna a dodal, že valná hromada nahrazuje tu, která byla 27. května zrušena. Na programu hromady jsou zprávy představenstva a dozorčí rady, schválení účetní závěrky za rok 2010 či rozdělení zisku.

Bestsport je vlastněn Občanským sdružením Zelený ostrov (OSZO), které má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy. Bestsport je od počátku května v insolvenci, insolvenční návrh podal sám na sebe koncem března. O tom, zda Bestsport čeká reorganizace, nebo podobně jako sesterská loterijní společnost Sazka skončí v konkurzu, se rozhodne právě na schůzi věřitelů svolané na 28. června.

Mezi členy prozatímního věřitelského výboru Bestsportu je i Sazka. Ve výboru zasednou i společnosti A & CE Auditoři a znalci Praha, KKCG Structured Finance, NLB Factoring a The Bank of New York Mellon.

Pohledávky za téměř 20 miliard

Insolvenční správkyně společnosti Bestsport Daniela Urbanová uznala 62 pohledávek za celkem 18,55 miliardy Kč. Z uznaných pohledávky jsou zajištěné pohledávky za 5,15 miliardy Kč, nezajištěné za 13,39 miliardy korun. Největší uznané pohledávky má Sazka za 7,16 miliardy, OSZO za 5,26 miliardy a agent držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon za 5,16 miliardy korun.

Firma průběžně spolupracuje s insolvenční správkyní a předběžným věřitelským výborem. Zároveň má připraven vlastní reorganizační plán. Bestsport nadále podle Tuny pokračuje ve své činnosti a hradí všechny své provozní závazky. Sazka se kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny dostala do insolvence a následně do konkurzu. Bestsport, který arénu postavil, dostával od Sazky peníze přes OSZO. Sazce je pak odváděl, aby mohla splácet dluhopisy.