Řím střídá své členy ve vedení ECB

Řím - Berlusconiho kabinet dnes požádal Lorenza Bini Smaghiho, aby opustil pětičlenný řídicí výbor Evropské centrální banky. Tento krok uvolní cestu zvolení jiného Itala Maria Draghiho do čela banky, sdělil po zasedání italské vlády premiér Silvio Berlusconi. Šéf italské centrální banky Draghi je jediný kandidát na převzetí funkce prezidenta ECB po Jeanu-Claudu Trichetovi, který končí ve funkci po osmi letech působení koncem října. Předpokládá se, že šéfové 17 zemí eurozóny by měli o jeho následníkovi rozhodnout ještě tento měsíc.

Některé země by však mohly Draghiho zvolení zablokovat, pokud by to znamenalo, že Itálie bude mít v čele ECB dva své lidi. Poukazuje se na to, že jde o vysoce zadluženou zemi s nižším úvěrovým ratingem, než jaký má řada ostatních členů. Proti dvěma Italům v operativním vedení ECB se hlasitě ozývá zejména Nizozemsko, které po odchodu prvního šéfa ECB Wima Duisenberga nemá v řídicím výboru už dlouho nikoho.

Podle Berlusconiho Draghiho šance na zvolení závisejí na podpoře Francie. Ta však požaduje, aby za Tricheta přišel do řídicího výboru jiný Francouz, „což by nastalo, kdyby Bini Smaghi rezignoval“.

Žádost vlády odmítl Bini Smaghi, který je členem výboru ECB od roku 2005 a má odejít až v roce 2013, komentovat, předtím však mluvil o nepřijatelnosti vměšování vlád do věcí centrální banky a zejména zpochybňování mandátů jejích členů. Zdroje z ECB agentuře Reuters sdělily, že banka by na jakýkoli útok na svou nezávislost v podobě přílišného tlaku na Bini Smaghiho odchod reagovala právními cestami.

Bini Smaghi je považován za nejpravděpodobnějšího Draghiho nástupce v čele italské centrální banky. Na tuto funkci však jsou i další kandidáti jako generální ředitel státní pokladny Vittorio Grilli nebo viceguvernér banky Fabrizio Saccomanni.

Mario Draghi
Zdroj: ISIFA/EPA/CLAUDIO ONORATI