Benzin začal zlevňovat, ale ne na dlouho

Praha - Ceny benzinu a nafty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu klesly. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka táhla pokles hlavně silná koruna vzhledem k dolaru. Zlevňování ale podle něj nebude mít dlouhého trvání. Oslabení koruny v posledních dnech a zdražení ropy brzy vrátí cenám pohonných hmot růstovou tendenci.

„Zdražení bude pravděpodobně o něco vyšší v případě nafty. Pokud by došlo k poklesu distribučních marží, tak bychom se mohli dočkat i stagnace,“ míní Čermák. Ceny pohonných hmot přitom rostly ještě v minulém týdnu do 10. června. Nejprodávanější benzin Natural 95 tehdy zdražil o devět haléřů na 35,04 koruny za litr.

V aktuálním týdnu si ale mohli řidiči užívat mírného poklesu cen. Natural 95 v průměru zlevnil o 13 haléřů na 34,91 koruny za litr. Motorová nafta byla podle dnešních údajů Českého statistického úřadu levnější o šest haléřů a stála v průměru 34,31 koruny za litr. Také cena benzinu Special 91 klesla, a to o dva haléře na průměrných 33,70 koruny za litr. O haléř byl levnější i plyn LPG, který se tak prodával za průměrných 17,25 Kč/l.