Hušák ještě v květnu vyplácel milionové odměny

Praha - Nyní již bývalý šéf loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák rozdával ještě v květnu, kdy už byla firma v úpadku, svým spolupracovníkům milionové odměny. Třeba finanční ředitel Českého svazu tělesné výchovy Michal Krejcar dostal 6. května osm milionů korun za zásluhy při stavbě víceúčelové O2 areny. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Krejcar stihl z odměny získat necelé dva miliony korun, vyplacení zbytku odměny zarazil insolvenční správce Sazky Josef Cupka.

„Jde o důvěrný vztah zaměstnance a zaměstnavatele,“ řekl deníku Hušák. Krejcar pracoval kromě ČSTV také pro Sazku jako šéf majetkového odboru, a to za téměř 150 tisíc korun měsíčně. Podle HN je Krejcar dlouholetým spolupracovníkem Hušáka a stále mu zajišťuje kontrolu nad tokem peněz do ČSTV a tím pádem i loajalitu sportovních funkcionářů. Stál v čele společnosti Bestsport, která je provozovatelem O2 areny. Dále zastupuje Sazku ve třech dceřiných firmách a sedí v dozorčí radě Skiareálu Harrachov. V Sazce i ČSTV vystřídal loni Jana Prádlera, který se s Hušákem dostal do konfliktu.

Hušák uvedl, že jako generální ředitel Sazky nikdy nebránil lidem, kteří chtěli ze společnosti odejít: „Vždy jsem si vážil jejich práce, zároveň jsem ale také respektoval jejich svobodnou volbu odejít. Za období, které ve svém prohlášení Cupka zmiňuje, jsem ale především řadu lidí přesvědčil, aby v Sazce zůstali. Naopak Cupka po svém příchodu propustil řadu lidí, kteří byli pro národní loterii klíčoví.“

Deník píše, že Hušák akcionáře Sazky zavazoval různě. Sportovci měli dostávat posty v dceřiných firmách loterijní společnosti, některým pomohl v kariéře, zajistil lukrativní obchody nebo jim ukázal svět luxusních kasin v Macau, Singapuru či Las Vegas.

Nejvíce peněz v Sazce mezi statutáři měl Ječmínek

Během krize Sazky byli nejspolehlivější Hušákovou oporou šéf ČSTV Pavel Kořan, předseda hokejového svazu Tomáš Král a šéf pražské tělovýchovné unie Karel Malý. Zda byl i Kořan uplácen, o tom se jen spekuluje, žádné indicie se totiž neobjevily. Nejlépe placeným statutářem Sazky byl Roman Ječmínek. Ten totiž bral kromě odměny za křeslo v představentsvu také řádově statisícový měsíční plat za výkon funkce Hušákova zástupce v managementu.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Hušák dostal výpověď z pracovního poměru ve čtvrtek.

Aleš Hušák
Zdroj: ČTK