IT firmy se bojí odlivu mozků do štědrého Facebooku

Los Angeles - Facebook je nejlákavější programátorská štace současnosti. Sociální síť dokáže přetáhnout kvalitní mozky ze všech firem v Silicon Valley, jak už se mnohé přesvědčily. Konkurovat mu v současné době může jen rozjíždějící se sociální síť s byznys kontakty LinkedIn.

Doba, kdy Google mohl lákat nejlepší absolventy univerzit na hřejivé kalifornské slunce a bezplatné stravování, podle mnohých už skončila. Mark Zuckerberg, ale i další rychle rostoucí internetové firmy nyní nabízí víc - velkorysé akciové opce, podíly ze zisku a k tomu ještě šanci zase zažít, jaké to je být u vzniku nového fenoménu.

Shervin Pishevar, zakladatel SGN

„Loni začala válka o talenty a letos dál pokračuje. Firmy, které nadějné vývojáře najdou, jim hned nasazují zlatá pouta v podobě prestiže a finančního ohodnocení.“

Odlivu mladých sil se bojí i Google

Největší odliv mozků zažívá Microsoft a Yahoo. Obě firmy zásobují vyškolenými lidmi jak Facebook, tak i Apple nebo LinkedIn. Mladými dravci je ale ohrožen i Google, který už kvůli zvýšenému tlaku náborářů Marka Zuckerberga zvýšil plošně platy o deset procent. I přesto už ale kolem dvou tisíc bývalých zaměstnanců Google pracuje pro Facebook.

„Facebook globálně nadále velmi výrazně posiluje. Konkurenčních sociálních sítí ubývá a Facebook je i na trzích, kde momentálně ztrácí, stále číslem jedna,“ říká šéfredaktor portálu Tyinternety.cz Vojtěch Bednář.

Přetahováním získává firma nejen zkušené experty, ale navíc i informace o dění u konkurence, což často přináší i spory. PayPal například žaluje dva své bývalé zaměstnance za to, že ukradli obchodní tajemství a použili ho v Googlu. Podnik měl díky novým informacím nedávno rozjet svou mobilní peněženku - podobnou té, kterou připravoval právě PayPal.

  • Centrála Google v Silicon Valley autor: Anders Granberg, zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264753.jpg
  • Silicon Valley zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2648/264751.jpg