Kvůli hazardu hrozí v Česku cenzura internetu

Praha – Česko chystá cenzuru internetu. Zavést by ji mohl přílepek novely loterijního zákona s názvem "Odpovědnost provozovatelů elektronických prostředků". Počítá s tím, že poskytovatelé internetu musí zablokovat stránky, které nabízejí hazardní hry, jež nemají povolení od českých úřadů, a to pod desetimilionovou pokutou. Podle právníků je to nezákonné a možná i protiústavní. Novela už přitom prošla druhým čtením a v úterý by mohla být definitivně schválena.

Peníze prosázené od zahaničních firem se nedaní a státu tak unikají peníze, přesto je chystaná regulace internetu problematická. Podle poskytovatelů internetu by blokování stránek sice technicky možné bylo, přišlo by ale na desítky milionů korun. „Znamená to, že budeme muset také blokovat tisíce soukromých stránek, na kterých se objeví příslušné bannery? Vznikne absolutní chaos,“ namítá mluvčí společnosti UPC František Malina.

Reklama na internetové sázky jako taková totiž zakázaná není a v hojné míře zdobí většinu tuzemských fotbalových stadionů. V praxi by tak například musely být blokovány všechny stránky obsahující videa z utkání, kde mají hráči reklamu na dresech. Problém by ale mohli mít dokonce i pouzí uživatelé Facebooku, kteří by na svém účtu sdílely videa z Youtube nebo odkazy na zakázané servery.

Jan Rakušan, expert na finanční regulace:

„Ta novela má tři drobné problémy - je to pravděpodobně v rozporu s evropským právem, pravděpodobně je to protiústavní a je to pravděpodobně nevymahatelné.“

Navrhovaná novela navíc přináší další problém. Zakázat on-line sázky ze zahraničí se totiž už pokoušeli i v jiných evropských zemích. Podle dřívějších rozhodnutí Evropské komise je to ale protizákonné.

Už v úterý by přitom novela mohla definitivně projít. Politická shoda pro ni je. „Je otázka, jestli není lepší v tuto chvíli regulaci schválit, aby nějaká byla a došlo k ochraně před nelegálním hazardem,“ nastiňuje postoj opoziční ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. „Daňový únik pro náš stát je dost vysoký, takže je potřeba s tím něco udělat,“ dodává Pavel Suchánek z vládní ODS.