Gazprom využívá německé jaderné krize, nabízí elektřinu z plynu

Moskva - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom hodlá využít rozhodnutí německých politiků postupně upustit od jaderné energetiky a chystá se v Německu zapojit do projektů s výrobou elektřiny ze zemního plynu, jak dnes informoval generální ředitel Gazpromu Alexandr Medveděv. Německo chce v budoucnu místo jádra více využívat právě plynové elektrárny a také energii z obnovitelných zdrojů.

Gazprom nyní provozuje elektrárenskou divizi Gazprom Energo. O spolupráci v projektech plynových elektráren v Německu jedná s energetikami E.ON, Wintershall, RWE a s nezávislými producenty.

Alexandr Medveděv, šéf Gazpromu

„Nahradit jadernou energetiku plynem bude vyžadovat, aby investice začaly teď. Nechceme být jen dodavatelem plynu, v přeměně plynu na elektřinu jsme nashromáždili hodně zkušeností.“

V reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima vyřadilo Německo v březnu na tři měsíce z provozu sedm reaktorů postavených před rokem 1980. Poté německá vládní koalice rozhodla, že se tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již neuvedou znovu do provozu a nejpozději do roku 2022 se odstaví zbývající jaderná zařízení.

Brusel plánuje snížit závislost Evropské unie na dovozu plynu z Ruska, mimo jiné liberalizací a sjednocením evropského trhu s plynem. Konkurenci chce na svém trhu posílit oddělením produkce od správy plynovodů. Proto se Gazprom a ruská vláda obávají, že investice ruského energetického gigantu budou v ohrožení. Podle Evropské komise ale liberalizace unijního trhu ruské společnosti nediskriminuje, protože pravidla platí stejně pro všechny firmy, například i pro norské či další mimo Evropskou unii.

16:9
Zdroj: Maxim Shipenkov/ISIFA/EPA