Rusko kvůli dluhu zastaví dodávky elektřiny Bělorusku

Moskva – Minsk nesplatil Moskvě dluhy za energii za březen a duben, a proto Rusko ve středu zastaví dodávky elektřiny do Běloruska. S oznámením dnes přišla ruská státní elektrárenská skupina InterRAO. Rusko dodává Bělorusku asi 12 procent jeho spotřeby elektrické energie. Zastavení dodávek elektřiny se konalo už počátkem loňského roku a Rusko je obnovilo až letos v únoru. Odstavení si podle Moskvy vynutily problémy v běloruské rozvodné síti. Ke snížení dodávek došlo kvůli platební neschopnosti Minsku. Zemi však na pomoc přispěchal Regionální fond pro země bývalého Sovětského svazu, který dnes Bělorusku poskytl půjčku 800 milionů dolarů (13,5 miliardy korun).

Kvůli nesplaceným dluhům snížilo Rusko minulý týden Bělorusku dodávky elektrické energie na polovinu. Minsk za dodávky dluží zhruba 50 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 843 milionů korun), protože kvůli letošní měnové krizi nemá dostatek deviz.

Mluvčí InterRAO Anton Nazarov:

„Běloruští partneři nejsou schopni plnit své závazky a my nemůžeme dodávat energii se ztrátou. Bylo tak rozhodnuto přikročit 22. června k úplnému zastavení dodávek do Běloruska.“

Bělorusko přestalo podle jednoho z běloruských činitelů v poslední době nakupovat elektřinu i od Ukrajiny. Běloruské úřady tvrdí, že zastavení dodávek z Ruska spotřebitele přesto nezasáhne.

Lukašenkova země zažívá nejhorší finanční krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Od počátku roku mu výrazně klesají devizové rezervy a vláda musela kvůli tomu minulý měsíc prudce devalvovat měnu. Rusko slíbilo zemi finanční pomoc. Na oplátku však žádá, aby Minsk zprivatizoval průmyslové podniky a plynovody.

Fond vedený Ruskem přispěchal Minsku s pomocí

Ruský ministr financí Alexej Kudrin:

„Bělorusko včera vyhovělo formálním závazkům a dnes už jsou peníze na cestě.“

Situace země by se teď mohla mírně zlepšit. Regionální fond pro země bývalého Sovětského svazu jí poskytl první část úvěru v celkovém objemu tři miliardy dolarů. Další splátku úvěru by měl Minsk dostat na konci roku.

Běloruská vláda se dohodla s fondem na úvěru počátkem měsíce. Země však bude potřebovat i finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu, od něhož žádá až osm miliard dolarů.

Energetika
Zdroj: Andreas Rentz/ISIFA/Getty Images