Boj proti práci načerno? Za dva týdny stát ušetřil 7 milionů

Praha – Práce načerno se nevyplatí, vzkazuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Úřad práce přitvrdil v kontrolách a jen za první polovinu června bylo odhaleno téměř 500 případů práce načerno v tuzemských hotelích a restauracích. 348 nelegálních pracovníků mělo český pas, 124 jich pocházelo z ciziny. Přes 200 nelegálních zaměstnanců navíc pobíralo podporu v nezaměstnanosti. Jen jejich vyřazením z evidence úřadu práce ušetřil stát na podpoře 7 milionů korun.

Pokud si lidé najdou místo, musí to úřadu práce oznámit nejpozději v den nástupu do zaměstnání. Jestliže tak neučiní, přidělají starosti jenom sami sobě, varuje ministerstvo. Tvrdé kontroly budou pokračovat a zaměří se i na další odvětví ekonomiky. Kvůli tomu by měly posílit i inspektoráty práce, přibýt by jim mělo 400 zaměstnanců.

„Pokud někdo pracuje načerno, riskuje svůj osobní osud, riskuje to, že když se mu něco stane, nemá nárok na nemocenskou, nemá nárok na invalidní důchod, nezíská nárok na starobní důchod, na druhé straně nepřispívá do toho společného měšce,“ zdůraznil Drábek. Za práci načerno hrozí také pokuty, podnikatelé kvůli ní mohou přijít o živnostenské oprávnění.

Odhalení práce na černo Česku šetří miliony (zdroj: ČT24)

A bude ještě hůř. Ve druhé polovině roku by měly začít platit novely, které v boji proti práci načerno přitvrzují. Zatímco doposud hrozila nelegálním pracovníkům pokuta maximálně deset tisíc korun, nově by mohli zaplatit až desetinásobek. Pětimilionová sankce by pak měla hrozit firmám, které lidi bez smlouvy zaměstnávají.

Asociace hotelů a restaurací kontroly vítá. Nelegálové podle ní škodí poctivým podnikům. „Na druhou stranu bych chtěl říci, že ten systém, který je zde nastaven, podnikatele do toho trošičku tlačí. Mají výdaje, co se týká DPH, na vstupu mají sníženou sazbu, na výstupu mají sazbu základní,“ upozornil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Přísnější kontroly zaměřené na potírání práce načerno mají zabránit tomu, aby sociální, zdravotní a daňový systém přicházel o peníze. Nelegální zaměstnanci ani jejich zaměstnavatelé totiž neplatí odvody.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24