Malým obchodníkům v USA nepomáhají ani slevy

Washington - Americká ekonomika zpomaluje. Lidi přicházejí o práci nebo výrazně šetří. Malí obchodníci neprodávají tak, jak by potřebovali. Snaží se sice přilákat nové zákazníky, nepomáhají jim ale ani slevy. Řada z nich se obává krachu. Po optimistickém ekonomickém jaru tak přišel v Americe studený červen.

„Chceme si udržet pozici na trhu, proto snižujeme cenu a naše marže z prodeje klesají. Snažíme se sice více prodávat a nabízet zákazníkům různé slevové akce, ale situace není ideální,“ řekla Shelley Jenningsová, majitelka obchodu. Nezaměstnanost nyní v Americe přesáhla devět procent. Zlepšovat se asi hned tak nebude.

Jean Cardová, členka americké federace nezávislého podnikání:

„Sledujeme trh pracovních sil, prodeje maloobchodů a jejich plány na rozšíření. Bohužel to nevypadá moc dobře. Malé podniky už nějakou dobu nemají velké prodeje - při přijímaní nových lidí váhají. O rozvoji a rozšíření malých podniků jako takových nemůže být vůbec řeč.“

Reportáž Jany Pešlové (zdroj: ČT24)

V květnu letošního roku americká ekonomika vytvořila pouhých 54 000 nových pracovních míst. To zdaleka nestačí ani na zaměstnání všech těch, kteří na pracovní trh vstupují poprvé nebo se na něj snaží vrátit.