Češi vědí, jak na evropské dotace

Praha – Česko je jednou z nejúspěšnějších zemí v čerpání evropských dotacích. V rámci regionu střední Evropy se dokonce umístilo na druhé místo. Vítězem v této oblasti je Polsko. Celkem do České republiky z unijních fondů zatím připlynulo 31 miliard eur (v přepočtu 775 miliard korun). Vyplývá to z výsledků studie poradenské společnosti KPMG.

Češi uzavírají pětku nejúspěšnějších

Čechům nejvíce pomáhají programy pro větší projekty. „Česká republika má řadu programů, které jsou nastaveny vyloženě na velké projekty, kde k tomu čerpání dochází až v poslední době,“ vysvětluje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. I proto se Čechům podařilo první poločas čerpání dotací z Evropy uzavřít úspěšně. Z celkové částky jsme již vyčerpali víc než polovinu, a uzavíráme tak pětku nejúspěšnějších zemí. „Mezi srovnatelnými zeměmi si vedeme vcelku dobře. S alokací jsme na jednom z nejvyšších míst EU,“ pochvaluje si europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Čerpání dotací (zdroj: ČT24)

Vyčerpané prostředky z EU (2007 - 2013):

  1. Lotyšsko 76 procent
  2. Litva 68 procent
  3. Estonsko 60 procent
  4. Slovensko 57 procent
  5. ČR 55 procent

Poptávka po větších částkách zpomaluje čerpání z programu pro životní prostředí. Mezi žadatele se zatím dostala jen necelá pětina peněz. To v případě Operačního programu doprava je už kasa téměř prázdná. Na konkrétní projekty bylo přiklepnuto zhruba 175 miliard korun. Dobře si vedou i Regionální operační programy. „Regionální rady a úřady regionálních rad v krajích jsou blízko realizace, a mají tak obrovský tah na branku,“ tvrdí Březina.

Unie Praze zařídila zelenější sídliště

Na účty žadatelů už byla připsaná celá čtvrtina peněz. Za 40 milionů korun z unie například městská část Prahy 13 revitalizovala šest sídlištních vnitrobloků. Přibyla dětská hřiště, zeleň nebo nové moderní lavičky. „To sídliště původně bylo úplně přibetonované. Byly tam staré betonové plochy, málo zeleně. My jsme chtěli, aby to působilo přírodnějším dojmem,“ vysvětluje Dana Céová z odboru životního prostředí.

Osm milionů z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost potom zamířilo do Olomouckého kraje. Nezisková organizace tam za peníze zřídila servis pro cizince. „Jsou to sociálně-profesní poradenství, právní poradenství, kurzy češtiny a individuální rekvalifikace pro cizince třetích zemí,“ vysvětluje sociální pracovnice Tereza Malochová.

Ministerstvo ale také chystá nové páky proti hříšníkům

Všechny projekty ale tak hladký průběh nemají. Případy zneužívání dotací taktéž existují. Ministerstvo proto na případné hříšníky chystá nové páky. „Systém těch kontrol je mnohdy až přehnaný. Někteří úředníci se jistili až několikanásobně a z celého toho čerpání udělali překážkovou dráhu - pro tento účel k dobru věci,“ dodává Březina. V neposlední řadě pak emoce rozvířil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), když odpustil některým hříšníkům jejich pokuty - celkem za víc než 30 miliard korun.