EU dosáhla svého, jádro prozkouší i Rusko a Ukrajina

Brusel – K zátěžovým testům jaderných elektráren v Evropské unii se dobrovolně přidá i Rusko, Ukrajina či Bělorusko. Země provedou testy, které se budou podobat těm, na jejichž konání se nedávno kvůli událostem v japonské elektrárny Fukušima dohodla Evropská unie. Připojí se i Švýcarsko, Chorvatsko, Arménie a Turecko.

EU jako vzor evropské bezpečnosti

Brusel je spokojený. Zapojení dalších okolních zemí bylo totiž jednou z věcí, kterou chtěla unie na mezinárodním poli prosadit. Testy a metodika vypracované „sedmadvacítkou“ by měly těmto zemím sloužit jako vzor.

Zátěžové testy mají Evropě poskytnout jistotu, že jsou evropská jaderná zařízení připravena na nečekané události, jako byla ta, která postihla kvůli zemětřesení a následné ničivé tsunami jadernou elektrárnu Fukušima letos v březnu. EU se po nesnadných jednáních dohodla, že prozkoumá všech 143 reaktorů v celé evropské sedmadvacítce ve třech oblastech možných rizik.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger:

„Jde o obrovský skok dopředu, pro nás i pro sousedy na evropském kontinentu.“

Nyní se tedy posuzuje odolnost elektráren pro případ přírodních katastrof, jako jsou záplavy, zemětřesení či extrémní vedra nebo naopak mrazy. Ale zkoumá se i odolnost proti lidským chybám, kam spadá pád letadla na reaktor nebo požár či havárie tankeru poblíž elektrárny. Prověřuje se také prevence před terorismem nebo dalšími zlovolnými činy. To už ovšem probíhá mimo vlastní testy.

Jaderná elektrárna
Zdroj: ISIFA/EPA/Gaetan Bally