Rakovina úst místo loga se Philipu Morrisovi nelíbí

Sydney – Tabákový koncern Philip Morris si stažení svého loga z cigaret v Austrálii líbit nenechá. Proti záměru vlády stáhnout z krabiček cigaret firemní loga a nahradit je hrozivými fotografiemi nemocí z kouření, například rakoviny úst, už zahájil právní kroky. Podnik dnes předložil žádost o kompenzace, které odhaduje na miliardy dolarů.

Austrálie bude k tabákovým firmám nejtvrdší

Nové opatření podle australské vlády odradí lidi od kouření. Austrálie se tak hodlá stát zemí s nejtvrdším postojem vůči cigaretové reklamě. Několik výrobců cigaret již pohrozilo soudními spory; podle nich nové opatření protiprávně snižuje hodnotu jejich značky. Philip Morris si zažádal o náhradu škod jako první.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Zákon teprve míří do australského parlamentu ke schválení. Podle návrhu se výrobcům cigaret zakáže tisknout na obaly cigaret jejich loga, propagační texty a barevné reklamní obrázky. Místo toho se budou značky cigaret tisknout malým, jednotným písmem a na krabičkách budou velká zdravotní varování spolu s barevnými fotografiemi následků kouření. Zákon se má postupně zavádět půl roku, a to od ledna 2012.

Philip Morris žádá miliardové odškodné

Mluvčí koncernu Philip Morris Anne Edwardsová:

„Předpokládáme, že náhrada půjde do miliard.“

Skupina Philip Morris Asia se sídlem v Hongkongu, která australskou divizi tabákové firmy vlastní, předložila hlášení škody, v němž uvedla, že legislativní návrh porušuje bilaterální investiční smlouvu mezi Austrálií a Hongkongem. Koncern uvádí, že dohoda chrání majetek společností i s právy duševního vlastnictví včetně obchodních značek. Podle Edwardsové návrh vážně ohrožuje hodnotu obchodních značek koncernu Philip Morris, které pro podnik představují aktiva klíčové hodnoty. „Tento krok (…) bude v podstatě znamenat konfiskaci naší značky v Austrálii,“ dodala.

Po loňském uvalení 25procentní daně na tabákové výrobky jde o další ránu pro výrobce cigaret. Ti se po letech defenzivy, kdy ustupovali přísnějším zákonům, rozhodli vrátit úder mezinárodní žalobou. „Jde o to, že se nám vláda snaží sebrat náš majetek. Značka má velkou cenu a nemůžou nás o ni takhle připravit,“ dodala Edwardsová.

Zástupce vlády námitky tabákových firem nezajímají

Námitky tabákových koncernů však vláda odmítá. Krok prý neporušuje žádný zákon, a proto ho nestáhne. Hrozby koncernů odmítly předsedkyně vlády Julia Gillardová i ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová. „Nenecháme se zastrašit tabákovými výrobci, ať už to budou zkoušet politickou nebo právní cestou. Neustoupíme. Učinili jsme správné rozhodnutí a věřím, že budeme schopní změnu designu krabiček prosadit,“ zdůraznila Gillardová.

Navíc šance na úspěch zatím nedávají tabákovým koncernům ani právníci. V současné situaci totiž ještě nemají po ruce ani dostatečné argumenty, jak říká Don Rothwell, profesor mezinárodního práva z Australské státní univerzity: „Philip Morris by měl být schopen prokázat, že utrpěl škodu nebo újmu kvůli opatřením zavedeným australskou vládou. Nemyslím, že by toho v současném stádiu byl schopen.“

O sjednocení podoby cigaretových krabiček se navíc začíná hovořit i v rámci Evropské unie. Brusel by se chtěl inspirovat právě v Austrálii. O podobném odrazování kuřáků nyní jednají i Američané.