Kalousek: Do daňového přiznání kdekdo nahlížet nebude

Praha – Tajné služby a Národní bezpečnostní úřad chtějí mít přístup i k daňovým přiznáním - potřebují je prý k lepší organizaci boje proti terorismu. Píše o tom deník Právo. Zpravodajci se tak snaží využít přípravy nového zákona o Generální inspekci ozbrojených sborů, která tuto možnost mít bude. Proti přístupu bezpečnostních složek k majetkovým přiznáním se však postavil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Je ochoten je poskytnout pouze vybraným policejním složkám a chystané Generální inspekci.

Mezi lákavé informace z daňového přiznání patří výše hypotéky, penzijní spoření či životní pojištění, cena prodané nemovitosti nebo cenných papírů, odborářské příspěvky nebo sponzorské dary. To všechno prý tajným službám pomůže například v boji proti terorismu. K takovým datům by měly rády přístup i zpravodajské služby nebo Národní bezpečnostní úřad. Ten má na starosti bezpečnostní prověrky firem i lidí, kteří přicházejí do styku s utajovanými informacemi. Jenže Kalousek řekl ne.

Kalousek má strach o vybírání peněz

Správce státní kasy je ochoten ustoupit pouze chystané Generální inspekci, která by prošetřovala policisty, celníky a vězeňskou službu. Mezi vyvolenými mají být i vybrané bezpečnostní složky. Policie totiž letos kvůli novému daňovému řádu ztratila přístup do přiznání před zahájením trestního stíhání.

Miroslav Kalousek:

„Do daňových přiznání by chtěl nahlížet kdekdo. Já jsem zásadně proti. Právní jistota daňových poplatníků stojí a padá s tím, že se v jejich daňových přiznáních nebude hrabat nikdo jiný než ten, který je k tomu oprávněn.“

Kalousek se bojí o výběr peněz, bezpečnostní složky se zase chtějí dostat na kloub podvodníkům a zločincům. O své pravdě jsou přesvědčeni všichni. „Já potřebuji vybírat daně, a bude-li mít daňový poplatník pocit, že se mu v jeho daňovém přiznání bude prohrabovat úplně každý, tak za chvíli nevyberu vůbec nic, protože ta zeměkoule je strašně malá,“ tvrdí Kalousek. Strach má, že by mohli lidé danit svoje příjmy mimo Českou republiku.

Bezpečnostní složky ale trvají na svém. „Chráníme-li strategické ekonomické zájmy státu, a to i v kontextu s organizovaným zločinem, určitě by nám velmi pomohl přístup k daňovým přiznáním i bankovním účtům,“ řekl Právu mluvčí BIS Jan Šubert. Tajné služby by prý navíc fungovaly efektivněji. Informace by však prý využil i Národní bezpečnostní úřad. Využíval by je při vydávání bezpečnostních prověrek pouze s písemným souhlasem prověřované osoby.

Miroslav Kalousek:

„Podle mě by daleko větší smysl mělo zveřejňování seznamů lidí, kteří žádné daně neplatí, ale berou sociální dávky. Proč má být za potenciálního zločince pokládán ten, kdo platí – možná málo –, a ne ten, kdo neplatí vůbec a tuneluje sociální systém.“