Ruské privatizaci se zřejmě nevyhne ani Aeroflot

Moskva - Seznam ruských podniků určených k privatizaci se pravděpodobně rozroste o tamní vlajkovou leteckou společnost Aeroflot, jak uvedl ruský ministr hospodářství Alexej Kudrin. Ruská vláda kontroluje v letecké společnosti Aeroflot podíl 51,17 procenta. Ruská centrální banka vlastní dalších 11,8 procenta. Země se chce během příštích tří až pěti let zbavit kontrolních podílů ve velkých firmách.

„Aeroflot v tom nejspíše bude zahrnut,“ prohlásil Kudrin. „Během příštích tří až pěti let se musíme zbavit kontrolních podílů ve všech klíčových podnicích,“ dodal. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který se snaží o urychlení prodeje státního majetku a snížení dominantní pozice státu v ekonomice, totiž nařídil vládě, aby do srpna navrhla rozšířený privatizační program.

Již v minulosti si Kudrin stanovil za cíl získat během příštích tří let prostřednictvím privatizace 30 miliard dolarů (v přepočtu asi 513 miliard korun). Tato částka by se podle něj mohla zvýšit o 25 až 50 procent, pokud Rusko úspěšně zrealizuje rozšířený privatizační program.

V průběhu letošního roku Rusko prodalo desetiprocentní podíl ve státní bance VTB za tři miliardy dolarů. Také plánuje prodej podílu 7,6 procenta v největší domácí bance Sberbank, jehož hodnota se pohybuje kolem šesti miliard dolarů.

Kreml
Zdroj: ČT24