Americký recept na úspěch: propouštění

Washington - Americké firmy budou pokračovat v růstu i v letošním roce. Vyplývá to z průzkumu agentury Bloomberg. Analytici americkým společnostem věří především kvůli celkově lepší ekonomické situaci v Americe ve srovnání s evropským kontinentem. Tržby by letos měly vzrůst v průměru o deset procent, tedy dvakrát více než loni.

Americké společnosti umějí šetřit. Během ekonomické krize řada zámořských firem snižovala náklady díky masivnímu propouštění. Dnes i přes nejistý ekonomický výhled zvyšují odhady růstu zisků i tržeb. „Americká ekonomika není zdravá, ale daří se jí lépe, než si většina odborníků myslela. Naproti tomu Evropa je na tom opravdu bledě, což se projeví i na vývoji akcií,“ podotkl Ken Fischer, investiční stratég Wells Capital Management.

Přitom nejvyspělejší evropská ekonomika, tedy Německo, vykazuje nejnižší nezaměstnanost za posledních dvacet let a v prvním čtvrtletí rostla o polovinu rychleji než ta americká. Na evropské firmy ale silněji dopadají problémy Řecka a dalších zadlužených zemí eurozóny.

Jim Paulsen, výkonný ředitel Fischer Investments:

„Evropští politici se vzdali možnosti napumpovat do systému další peníze, jako to udělala americká centrální banka Fed. Úsporná opatření se samozřejmě projevují i ve firemní oblasti, kde není dostatečná aktivita.“

Investoři kromě Řecka sledují také jednání o americkém rozpočtu nebo vývoj v Číně. Na konci června navíc skončí program kvantitativního uvolňování ze strany Fedu, který akciovým trhům dodával optimismus. Analytici přesto věří, že ze současné situace vyjdou lépe americké společnosti.