Zájezdy na prodloužený červencový víkend docházejí

Praha - Sehnat zájezd na blížící se prodloužený víkend je teď už skoro nemožné. A u levných letenek je to podobné. Podle cestovek jde totiž o jeden z nejžádanějších termínů. Oproti těm běžným se poptávka zvýšila až o polovinu. Není divu – letos si stačí vzít den dovolené a hned máte pět dní volna v kuse. Tak kalkulovala většina Čechů, a po letenkách a zájezdech se tak doslova zaprášilo.

Podle cestovních kanceláří se díky svátkům poptávka zvýšila zhruba o 30 procent. Některé uvádí dokonce 50procentní nárůst. „Zájezdy na tyto termíny jsou vyprodané každoročně, zejména do Turecka, pětihvězdičkové hotely byly letos vyprodané už v březnu,“ uvedl mluvčí cestovní agentury Invia.cz Michal Tůma. Ti co nechali nákup zájezdu na poslední chvíli, mohou vybírat spíše z hotelů nižší kvality. Podle mluvčího Čedoku Tomáše Brejchy jsou ještě k dispozici třeba dvouhvězdičkové hotely. Ty ale nenabízí velký komfort.

Oželet je teď v mnoha případech třeba také odlet z Prahy. Ale letenek je celkově zatím dost, nejsou ale nejlevnější. „Vyprodaly se místa v těch nejnižších třídách za ty nejnižší ceny, je tady samozřejmě balík letenek, který je o něco dražší,“ potvrdil obchodní ředitel Asiany Josef Trejbal.

Dovolená na víkend už není (zdroj: ČT24)

Kromě klasických pobytů a samotných letenek je zájem i o eurovíkendy nebo krátké návštěvy přímořských letovisek. „Takže mezi nejoblíbenější destinace pro tyto nadcházející svátky patří zejména Barcelona, Nice nebo Thessaloniki,“ uvedl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Zatímco u českých cestovních kanceláří je těžké pochodit, širší nabídku nabízejí na prodloužený víkend německé cestovní kanceláře. Německo je větší trh, a tak i nabídka zájezdů na poslední chvíli je tu tradičně větší. A vyšší bývají podle odborníků také slevy.

Trend odjezdu na dovolenou hned v prvních týdnech léta je podle asociace v České republice dlouhodobý. Podle obchodního ředitele CK Exim Tours Jana Koláčného je to jeden z nejoblíbenějších termínů na dovolenou. Přispívá k tomu i to, že jde o první týden prázdnin, a tedy i o první možnost jak vzít děti na dovolenou, aniž by zameškaly školu.