Svatby homosexuálů? Milionový byznys, tvrdí newyorští politici

New York – Až půl miliardy dolarů můžou do ekonomiky amerického státu New York v příštích třech letech přinést gayové a lesby přinést. Dalších 27 milionů zaplatí přímo do státní kasy na daních a za svatební povolení. Tvrdí to senátoři, kteří minulý týden odhlasovali přelomový zákon, umožňující lidem stejného pohlaví uzavřít manželství v tomto třetím nejlidnatějším americkém státě.

Podle odhadů se V New Yorku nechá v nejbližších letech oddat zhruba polovina ze 43 tisíc místních párů stejného pohlaví, další tisíce přijedou z okolních států. Starosta města Michael Bloomberg kvůli tomu rozjíždí i marketingovou kampaň se sloganem Ano, vezmu si tě v New Yorku.

Díky svatební horečce si polepší hlavně hotely, restaurace, kadeřnictví, květinářství nebo cukrárny. Odborníci navíc tvrdí, že homosexuálové za obřad a hostinu zaplatí i víc než smíšené páry. Odkazují se na statistiky ze sčítání lidu z roku 2009. Podle nich vydělají páry stejného pohlaví průměrně přes 100 tisíc dolarů ročně, heterosexuální dvojice o deset tisíc míň. Nově schválený zákon taky vytvoří stovky nových pracovních míst, nejen v cestovním ruchu.

Gay byznys v New Yorku (zdroj: ČT24)

Stát taky může na manželstvích stejného pohlaví ušetřit - a to podle odhadů až 81 milionů dolarů, mimo jiné na sociálních dávkách. Další miliony zachrání nový zákon soukromníkům. Sezdané dvojice totiž ručí za své závazky, ať už za leasing na auto, úvěr na pračku nebo hypotéku.