Bělorusko neplatí za elektřinu, Moskva zastavila dodávky

Minsk – Bělorusko již čtvrt roku neplatí ruským firmám za elektřinu. Moskva se proto odhodlala k ráznému kroku – od půlnoci přestala svému sousedovi elektrický proud dodávat. Běloruské úřady sice tvrdí, že běžný život to nijak neovlivní, i tak jde ale o další tvrdou ránu zemi, která se zmítá v největší ekonomické krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Dluh za elektřinu dosahuje výše čtyřiceti milionů dolarů.

„Příslušná platba nedorazila, na zastavení dodávek už jsme upozornili provozovatele přenosové soustavy,“ prohlásil zástupce ruské elektrárenské společnosti InterRAO Anton Nazarov s tím, že s možným opatřením v podobě přerušení dovozu elektřiny původní dohoda počítala.

Ruské dodávky pokrývají v Bělorusku přes deset procent celkové spotřeby elektřiny. Jenže, režim prezidenta Lukašenka za ně už od března neplatí, dluh už tak přesáhl 40 milionů dolarů. Minsk měl podle Nazarova na zaplacení faktur čas do 5. června. Země je v prodlení s platbou tedy už více než tři týdny.

Moskva odstřihla Bělorusko od elektřiny (zdroj: ČT24)

Igor Sečin, ruský vicepremiér:

„Nehledejte za tím žádné politické pozadí, jde pouze o jednu věc - pravidla trhu. Za elektřinu se musí platit.“

Země se v posledních měsících potýká s obrovskými finančními problémy, od počátku roku jí klesají devizové rezervy, vláda na konci května devalvovala měnu o 36 procent. Inflace překročila hranici 30 procent a vymyká se kontrole. Kdy a jestli vůbec bude Bělorusko schopné dluh vyrovnat, je proto otázkou.