Dvojka na polském mobilním trhu prodána za 92 miliard

Varšava/Londýn - Polský mediální magnát Zygmunt Solorz-Zak se stane novým majitelem tamní telekomunikační společnosti Polkomtel, provozovatele polské mobilní sítě Plus+. Celkově byla cena druhého mobilního operátora na polském trhu vyčíslena na 18,1 miliardy zlotých (zhruba 110,4 miliardy korun), ale Solorz-Zak za ni podle agentury Reuters zaplatí 15,1 miliardy zlotých (asi 92 miliard korun). Od kupní ceny totiž budou odečteny dluhy a částka na připravovanou výplatu dividend.

„Akvizice Polkomtelu, kterou Zygmunt Solorz-Žak provede, významně urychlí rozvoj technologie LTE. To je jeden z klíčových prvků k zajištění masového přístupu k internetu pro polské domácnosti,“ uvedli podnikatelovi mediální zástupci.

Největší akvizice v dějinách Polska

Převzetí Polkomtelu je největší akvizicí v dějinách Polska. Solorz-Zak, druhý nejbohatší člověk v Polsku, uhradí kupní cenu částečně akciemi, částečně z úvěru. Na financování se budou podílet finanční domy Crédit Agricole, Deutsche Bank, The Royal Bank of Scotland, Société Générale a PKO. Celková výše dluhu podle zdrojů představuje zhruba 13,5 miliardy zlotých. Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřady v Polsku.

Dosud Solorz-Zak ovládá jinou polskou společnost Cyfrowy Polsat, která je v oblasti střední a východní Evropy největší mediální skupinou kotovanou na burze. Minulý týden podnikatel zahájil exkluzivní jednání o převzetí Polkomtelu, zájem o polský podnik ale měl i norský rival Telenor a britský fond soukromého kapitálu Apax Partners. Boj o převzetí Polkomtelu vzdala i švédská TeliaSonera.

Podnikatel uvedl, že v souvislosti s převzetím Polkomtelu nečeká problémy ze strany regulačních orgánů: „Myslím, že tam problémy nebudou. Rádi bychom rozhodnutí měli co nejdříve.“ Případná primární nabídka akcií Polkomtelu zatím podle něj není na pořadu dne.

Polkomtel jako bývalá odnož firmy Vodafone

Polkomtel prodává britský mobilní operátor Vodafone spolu s polskými spolumajiteli. Mezi nimi jsou firmy s vazbami na stát, a to petrochemický koncern PKN, elektrárenská společnost PGE, těžební podnik KGHM a vývozce uhlí Weglokoks. Polské firmy prodávají aktiva, která bezprostředně nesouvisí s jejich hlavní činností, aby měly peníze na další investice. Pro Vodafone je prodej Polkomtelu součástí širších plánů zbavit se majetku, nad kterým nemá kontrolu. Vodafone měl v Polkomtelu 24,4 procenta akcií a svůj podíl prodal za 920 milionů eur (asi 22,4 miliardy korun) společnosti Spartan Capital Holdings. Tuto firmu ovládá Solorz-Žak. Vodafone peníze použije především na snížení dluhu.

  • Zloty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/487/48696.jpg
  • Vodafone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150451.jpg