Pojišťovny: Obyčejné pojištění na aktivní dovolenou nestačí

Stále větší počet Čechů si v letních měsících místo pobytového zájezdu u moře vybírá aktivněji strávenou dovolenou. Byť se podle průzkumu pojišťovny Generali před cestou do ciziny nepojistí „pouze“ každý desátý Čech, pojišťovny upozorňují, že turisté by výběr cestovního pojištění rozhodně neměli podcenit. Na týden plný rizikových sportů se totiž vztahují jiné smlouvy než na relaxaci na pláži.

„Základní pojištění většinou kryje pouze rekreační pobyt,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. „Pokud někdo chce provozovat např. horskou turistiku nebo se přístrojově potápět, tak si může tyto sporty u většiny pojišťoven připojistit.“ Základní pojištění se pohybuje kolem několika mála korun za den, pro rizikovější sporty se zájemce většinou vejde do stokoruny na 24 hodin.

Nejnebezpečnější sporty možná nepojistíte

Nebezpečné aktivity jako bojové sporty, bungee-jumping nebo tzv. auto-moto sporty jsou ale u většiny pojišťoven takřka nepojistitelné, případně se jedná o částky, které jsou pro klienty příliš vysoké. Turista má však i alternativní variantu. „Určitě bych doporučil sjednat si pojištění léčebných výloh a také úrazové pojištění - a to jak pro možné trvalé následky, které by úraz mohl mít, tak i pro to nejhorší, a to pro případ smrti, která by v důsledku úrazu nastala,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Milovníci adrenalinových sportů by pak podle pojišťoven rozhodně neměli podcenit pojištění odpovědnosti. „Je třeba myslet na situace, kdy mohu svým konáním způsobit škodu na zdraví třetí osobě,“ zdůraznila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. „Často se to stává třeba při jízdě na vodním skútru nebo na surfu.“

Alkoholu červená, varují pojišťovny

Zásada, kterou by měli lidé dodržovat během vlastního pobytu, pak je neprovádět dané aktivity pod vlivem alkoholu. „To je ve výluce,“ konstatoval mluvčí Alianz Václav Bálek. „Pokud byste pod vlivem alkoholu skákali z útesů a něco se vám stalo, tak od toho dává, řekl bych, každá pojišťovna na světě ruce pryč.“ Veškeré náklady na léčbu, přepravu zpět do republiky a podobně si pak musí hradit hříšník sám.

Atraktivní exotická dovolená
Zdroj: ČT24