Vondra: Vláda skončí, pokud nedodrží schodek 135 miliard

Praha – Pokud by vláda nedokázala udržet letošní schodek státního rozpočtu, mohla by padnout. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Rozpočet, který na návrh kabinetu schválili poslanci, počítá se schodkem 135 miliard korun. Příjmy státní pokladny ale byly letos kvůli finanční krizi nižší, než ministři předpokládali. Aby vláda schodek uhájila, budou možná muset ministři přijít s dalšími úsporami.

„Pokud by nebyl dodržen letošní schodek rozpočtu 135 miliard, tak by mohla padnout vláda,“ přiznal v Otázkách místopředseda ODS Vondra. Pro jeho udržení ale zatím ODS a TOP 09 nechtějí zvyšovat korporátní daně. „Korporátní daně mohou přinést zhruba 7 miliard ročně, ale problém hned nevyřeší a podváží ekonomický růst,“ dodal Vondra s tím, že zvýšení spotřební daně má efekt okamžitý. Celkové daňové zatížení se nicméně podle vlády nemění.

Právě z podvázání ekonomického růstu kritizuje vládu opoziční ČSSD. Její místopředseda Lubomír Zaorálek v Otázkách obvinil ekonomické ministry, že kvůli jejich škrtům přestal fungovat státní rozpočet. „Došlo k výpadku příjmů, nevybírají se daně, budou se šetřit další desítky miliard a ministr Miroslav Kalousek chce zvyšovat daně. Hrozí přitom deflace, vláda tupými škrty zabrzdila ekonomiku a reformy toto všechno prohlubují,“ uvedl Zaorálek.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Vondra jeho argumentaci odmítl: „Nejsme izolovaný ostrov, jsme svázáni s Evropou a spolu s ní se snažíme vyrovnat se s následky finanční krize, která byla příčinou výpadku příjmů, a to nejen u nás.“ Je podle něj třeba udělat škrty dříve, než to bude nutné a Česku je bude diktovat evropská unie. Negativní trend ve výběru daní se podle něj již nyní obrací.

Na zvýšení DPH se koaliční strany již dohodly, neboť daňové příjmy státu sice meziročně rostou, ale méně než plánovalo ministerstvo financí. Příští rok má vzrůst nižší sazba na 14 procent, v roce 2013 se mají obě sazby sjednotit na 17,5 procentech. Premiér Petr Nečas nedávno připustil, že by se mohla zvýšit na 19 procent, a to kvůli dopadům krize v Řecku. Opozice ale tvrdí, že by tak vláda pouze kryla náklady svých reformních kroků.

Vondra a Zaorálek v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24