Další šarže Aquily jdou z trhu, testy nových vzorků bakterii nenašly

Praha – Společnost Karlovarské minerální vody začala preventivně stahovat další šarže balených neperlivých vod Aquila Aqualinea. V jedenapůllitrových baleních vyrobených 20. května našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce bakterie E. coli. Firma tak čeká na výsledky výzkumu Státního zdravotního ústavu, který má určit, zda nalezené bakterie patří k nebezpečnému kmenu způsobujícímu krvácivé průjmy. Výsledky testů zadaných výrobcem mají být známy zítra, oficiální výzkum zveřejní potravinářská inspekce do pátku. V žádných dalších lahvích nebyla bakterie E. coli nalezena. Výrobce přesto musel při prvním ohledání z trhu stáhnout 33 tisíc lahví této vody a dnes dobrovolně začal stahovat další šarže vyrobené krátce po 20. květnu, konkrétně s datem 23. a 24. května. Podle mediálního zástupce firmy Michala Donatha šlo o vlastní rozhodnutí firmy ještě před zveřejněním výsledků jako výraz zodpovědnosti vůči spotřebitelům.

Firma se rozhodla k preventivnímu stahování i přesto, že inspekce nezjistila při bezprostřední kontrole ve výrobním závodě v pátek žádné pochybení ve výrobním procesu, uvádí se v tiskovém sdělení. Spotřebitelé, kteří výrobek Aquila Aqualinea šarže značené číselnými řadami 20. 5. 12/E, 23. 5. 12/E a 24. 5. 12/E dosud mají doma, se mohou telefonicky obrátit na informační linku výrobce na telefonním čísle 800 11 10 11. Mohou si sjednat návštěvu obchodního zástupce, který jim vodu vymění za výrobek z jiné šarže. O tuto službu lze zažádat i e-mailem na adrese info@mattoni.cz.

Již dříve prokázaná vadná šarže má číslo DMT 20.5.12. Produkt nese přesný název AQUILA AQUALINEA neperlivá, pramenitá voda. Vzhledem k datu minimální trvanlivosti do 20. května 2012 mohou mít spotřebitelé výrobek stále doma. Výsledky testů by měly být hotové definitivně do pátku. Vadný vzorek našli inspektoři SZPI při úřední kontrole v tržní síti. „V uvedené balené vodě byly laboratorně zjištěny koliformní bakterie a bakterie Escherichia coli, které jsou pro tento typ výrobku nepřípustné,“ uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Zda jde o bakterie nebezpečné lidskému zdraví, ukážou další testy. Podobné bakterie mají totiž velké množství typů. Některé jsou pro člověka neškodné, jiné nebezpečné. Nový kmen Escherichie coli, který působí krvácivé průjmy, si letos v Evropě vyžádal asi 50 mrtvých. Podle zástupce společnosti Karlovarské minerální vody Michala Donatha se bakterie E. coli vyskytla ve čtyřech lahvích. Zda šlo o nebezpečnou formu, zatím potravinářská inspekce zkoumá. Podle ředitele odboru kontroly SZPI Jindřicha Pokory je však pravděpodobnost výskytu škodlivého kmenu v lahvích malá – zhruba 10procentní.

SZPI z opatrnosti poslala vzorek bakterií z vody Aquila do národní referenční laboratoře pro tuto nákazu. Zatím není jasné, jak se bakterie do vody dostala. Jednou z možností je nesprávné skladování. E. coli mohou vylučovat i někteří hlodavci.

Lidé, kteří vodu koupili a mají ji doma, se mohou obrátit na infolinku Karlovarských minerálních vod 800 11 10 11. Informace najdou i na webových stránkách společnosti.