Delegace Gazpromu navštívila Severní Koreu

Soul – Delegace ruského Gazpromu navštívila v úterý 5. července Severní Koreu. Centrální severokorejská zpravodajská agentura to ohlásila v pondělí v noci. Návštěva navazuje na nedávno hlášenou cestu šéfa ruských výzvědných služeb Michaila Fradkova do severokorejského hlavního města, na které se jednalo o různých ekonomických projektech týkajících se Severní a Jižní Koreje. Jižní Korea je druhým největším spotřebitelem zkapalnělého zemního plynu. Delegaci Gazpromu vedl náměstek generálního ředitele Alexandr Ananenkov.

Podle zprávy tiskové agentury Interfax jednali v květnu ředitel ruských zpravodajských služeb Michail Fradkov a severokorejský vůdce Kim Čong-il o projektech, jako je například stavba železniční křižovatky či plynovodu a elektrického vedení mířících do Jižní Koreje skrz území severního souseda.

Rusko a Severní Korea sdílí krátkou hranici, ale vztahy mezi oběma zeměmi ochladly po pádu komunistického režimu v Sovětském svazu v roce 1991. Severokorejský vůdce Kim Čong-il zrušil plánovanou cestu do Ruska, která se měla uskutečnit minulý týden. Důvodem byly obavy o Kimovu bezpečnost, když do médií pronikly informace o této cestě. Informoval o tom deník Kommersant.

Gazprom
Zdroj: ČT24/Vratislav Maňák