Poslední klienti zkrachovalé CK Via Vera se vrátí 15. července

Liberec - Do Česka by se poslední klienti zkrachovalé liberecké cestovní kanceláře Via Vera měli vrátit 15. července, až jim skončí zaplacený pobyt. Firma oznámila úpadek v úterý, v té době měla v zahraničí 31 klientů v Turecku a Řecku, z nichž velká část se už vrátila tak, jak jim končily pobyty. Zbývající klienti už do zahraničí nepoletí. Kancelář nyní připravuje podklady k odškodnění pro Union pojišťovnu.

Majitelka cestovní kanceláře Věra Krebsová uvedla, že nárok na vrácení peněz bude mít do 150 klientů. Via Vera působí na trhu 15 let a úpadek vyhlásila, protože už nedokázala uhradit leteckou přepravu svých klientů do Řecka a Turecka. I návrat zhruba desítky turistů z Kréty půjde podle Krebsové na vrub pojišťovny. „Pobyty ale mají všichni zaplacené,“ ujistila majitelka, která připravuje insolvenční návrh. „Počítáme, že ho ještě dnes podáme,“ dodala. Insolvenci společnosti dostane na starost liberecký krajský soud.

„Za poslední dva dny jsme zaznamenali od poškozených klientů Via Vera čtyři e-maily a šest telefonátů,“ vysvětlil Peter Ferjenčík z Union pojišťovny, u které byla Via Vera pojištěná pro případ úpadku. Pojišťovna zajistila na pátek letenky pro tři klienty vracející se z Kréty a zajišťuje také návrat dalších deseti klientů z jižní Kréty na původní termín 12. července, kdy jim skončí dovolená, dodal.

Liberecká cestovní kancelář podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury prodala ročně zhruba 2000 zájezdů, patří tak k malým společnostem. „Každopádně všem poškozeným klientům doporučujeme, aby se obrátili na Union pojišťovnu, u které byla CK pojištěná proti úpadku,“ dodal. Klienti se zaplaceným zájezdem mají podle Okamury do šesti měsíců nárok na vrácení peněz.

Nyní v Česku působí zhruba 1420 cestovních kanceláří, přičemž proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o 100. Letošní počet zkrachovalých cestovních kanceláří na začátku hlavní turistické sezóny je podle Okamury nadprůměrný. Jako důvod jejich konce vidí chybnou ekonomickou rozvahu, protože počet prodaných zájezdů se meziročně zvyšuje. Letos již ukončily činnost kanceláře Parkam Holidays, Karma Tours a Pressburg.

Řecko
Zdroj: ČT24/Visit Greece, Facebook