Elektronické knihy získávají na oblibě

Tokio - Tokio hostí největší veletrh s elektronickými knihami. Navíc tato technologie už ani zdaleka nenabízí jen čtení, ale třeba také pohyblivé ilustrace. Nové e-knihy mají být současně mnohem přístupnější lidem. Ve městech proto vznikají třeba samoobslužné kiosky. Na knižním Expu nabízí tituly přes sto padesát firem, což je dvakrát víc než loni. Řada knih, které tu jsou k vidění, vyjde i v překladu do angličtiny a čínštiny.

Například noviny, které čte Harry Potter, už nejsou jenom sci-fi. Podobně teď vypadá třeba i digitální verze dětské knihy, jejichž podobu chtějí vývojáři posunout ještě dál. Na eBook Expu představují celou řadu dalších inovací.

E-knihy i s hudebním doprovodem

„Když listujete knihou a sledujete pohyblivé obrázky, můžete si do pozadí nastavit ještě hudební podkres. A pak třeba tahle postavička, která se jmenuje Clotaire, při čtení víc vynikne,“ říká Tomoko Jamamotová z nakladatelství Art Ehon.

Vedle ilustrací představují v Tokiu prodejci také knižní automaty. Kdo nemá kreditní kartu nebo přístup na internet, může si e-knihu koupit za hotové v nákupním centru nebo na ulici. Přitom často dost ušetří. „Překvapilo mě, jak jsou e-knihy levné. Když si koupím tři, stojí stejně jako jedna papírová,“ libuje si čtenářka Maki Suzuki.

Tablety už neslouží jenom jako osobní knihovna, ale i půjčovna. Přes službu Renta si lze v přepočtu za dvacet korun do tabletu stáhnout knihu na 48 hodin. V nabídce je přes třináct tisíc titulů, nejvíc nakupují fanoušci manga komiksů. Ale i mezi Japonci, kteří jsou svou slabostí pro technologie známí, jsou čtenáři, kteří mají knihy radši na papíře. „Pro mě jsou papírové knihy pořád praktičtější, třeba na čtení ve vlaku nebo v posteli. Elektronické knihy čeká ještě dlouhá cesta,“ uzavírá návštěvník veletrhu Masao Hošimizu.

E-kniha
Zdroj: ČT24