Rusko obnovilo dovoz zeleniny z Česka

Moskva – Rusko povolilo po předchozím zákazu dovoz zeleniny z České republiky a Řecka, jak dnes uvedl ruský úřad na ochranu spotřebitele Rospotrebnadzor. Minulý měsíc země zakázala dovážet čerstvou zeleninu z Evropské unie kvůli obavám z rozšíření nebezpečné nákazy bakterií E. coli.

„Od 11. července je dovoz a prodej zeleninových produktů z Řecka a České republiky povolen na bázi certifikátů garantujících jejich nezávadnost,“ uvedl Rospotrebnadzor. V minulých týdnech úřad již dovolil dovoz z Belgie, Španělska, Dánska a Nizozemska, jak připomněl šéf úřadu Gennadij Oniščenko.

Zelinářské unie Čech a Moravy: Zákaz způsobil škody několika pěstitelům

Přestože podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana Rusko není pro tuzemské zelináře důležitým exportním trhem, zákaz dovozu zeleniny způsobil škody několika pěstitelům, kteří měli v Rusku dohodnuté kontrakty: „Zákaz plošně tuzemské zelináře neovlivnil. Víme ale o několika podnicích, které do Ruska měly vyvézt například saláty, a kvůli zákazu jim zůstaly ve skladech a musely být zlikvidovány.“

Začátkem června zakázalo Rusko dovoz čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie v reakci na šíření nebezpečné nákazy bakterií E. coli v Německu, na niž zemřelo nejméně 49 lidí. Krok Ruska rozladil zemědělce a překvapil evropské úředníky.

Rozsah zákazu byl dle Bruselu neopodstatněný. Ruská strana tehdy uvedla, že zákaz dovozu zruší v okamžiku, kdy EU bude schopna vysvětlit, co v Německu vedlo k nákaze. Rusko pak na summitu 10. června odsouhlasilo, že zákaz zruší, pokud obdrží certifikáty nezávadnosti. Proces byl zdlouhavý a některé země jako Polsko stále čekají na povolení vývoz do Ruska obnovit. Z unie se loni vyvezla do Ruska zelenina za 600 milionů eur (14,5 miliardy korun).