MiniDiskové přehrávače Sony v září pošle do propadliště dějin

Tokio – Japonská společnost Sony ukončí v září výrobu walkmanů, které přehrávají MiniDisky. Tento typ záznamového média znamenal ve světě hudby a práce se zvukem revoluci především v 90. letech. Kupovali ho profesionálové i hudební fanoušci. Jenže postupem času téměř nerozbitné disky vytlačili velkokapacitní paměťové karty, na které se záznamu vejde více a zvládají i jiné formáty.

Poptávka po MiniDiscích stále klesá, právě proto se společnost Sony rozhodla podle japonského deníku Nikkei skončit s výrobou legendárních walkmanů. I nadále ale bude vyrábět MiniDisky samotné i komponenty do přehrávačů, které umí MiniDisky číst.

S technologií MiniDisků přišli japonští inženýři už v roce 1992. První verze média počítala se 60 minutami záznamu, později se staly populární také 74minutové a 80minutové disky. „MiniDisc je obdoba kompaktního disku, ale oproti němu nabízel menší kompaktnější rozměry, větší odolnost proti poškození,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 redaktor serveru Techner.cz Jan Kužník.

Reportáž Jana Beránka a Jana Černého (zdroj: ČT24)

Formát dal nahrávacím studiím, ale i kapelám nebo rádiím do rukou nový nástroj pro digitální záznam hudby a následnou úpravu zvuku. Po celém světě si přehrávače na MiniDisky pořídilo za 19 let jejich prodeje zhruba 22 milionů lidí.

Jenže v novém miléniu MiniDiskové walkmany začaly ztrácet na oblibě. Vytlačovat je začaly především malé a skladné mp3 přehrávače nebo velkokapacitní paměťové karty. Sony se pokusil starou technologii ještě jednou vzkřísit, když v roce 2004 přišel s gigabajtovým Hi-MD. Ale nepodařilo se.

MiniDiskový přehrávač není jedinou technickou vymožeností počítačové revoluce, která se už stala minulostí. Firma Sony před časem skončila také například s výrobou 3,5palcových disket. Důvod byl jasný. Téměř nikdo je už nekupoval.